••Нямало ограничения за номиниране за кандидат-премиер
••ДСБ ще сезират Конституционния съд, ако Станишев бъде номиниран за премиер

БСП номинира Станишев за премиер Висшият съвет на БСП одобри кандидатурата на лидера на партията Сергей Станишев за министър-председател на коалиционното правителство между Коалиция за България, НДСВ и ДПС.
Това съобщи главният секретар на БСП Димитър Дъбов след края на заседанието на Висшия съвет.

Одобрени бяха и кандидатурите от квотата на министрите на левицата. От 17 министерски поста социалистите ще вземат 8, плюс премиера.

Новата номинация е тази на Емилия Масларова, която е предложена за министър на труда и социалната политика.
Останалите имена остават непроменени от първия мандат: вицепремиер и министър на външните работи - ивайло Калфин, министър на транспорта - Петър Мутафчиев, на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров, на вътрешните работи - Румен Петков, на здравеопазването – проф. Радослав Гайдарски, на регионалното развитие и благоустройството – Асен Гагаузов и на културата - Стефан Данаилов.

Министър на финансите се предлага да бъде Пламен Орешарски, като Дъбов уточни, че това е кандидатура, договорена между трите партии и не влиза в нито една от партийните квоти.

Социалистите предлагат още в структурата на правителството да има три агенции - на младежта и спорта, на туризма и на високите технологии.

Очаква се трите парламентарно представени групи да подпишат коалиционното споразумение в 17.00 часа в сградата на парламента.