По-малко семинари, повече действия. За това настоя левицата по повод предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Лидерът на столетницата Михаил Миков е на мнение, че темата, избрана от държавния глава Росен Плевнелиев, е далеч от дневния ред на обществото.

Това е тема кабинетна, смята Миков. Той изтъкна, че техническите и организационни въпроси за кибер сигурността са в компетенциите на изпълнителната власт. Темата не била сериозна. По-належащо, по мнението му, било да се обсъди демографската криза. "Това е въпросът на въпросите, това е същностното за България", подчерта Михаил Миков.

Той коментира и учредяването на партията на Лютви Местан ДОСТ като, според него, нямало никаква необходимост от свикване на Велико народно събрание, за каквото настояват от новоучредената формация. Миков е притеснен, че хората са разтревожени от ясното обвързване на ДОСТ с Турция, както и от това, че повечето формации мълчат за създаването на ДОСТ.

Според него, партията на Местан е дясна, а масираното присъствие на турски гости очертавало политическият профил на ДОСТ. На ход е съдебната власт, смята още лидерът на червените.

Правителството, службите и Темида трябва да реагират. Продължаващата тишина е странна, категоричен е Миков.

По време на пресконференцията стана ясно, че набъбвали и кандидатите за лидер на БСП като новите имена са Атанас Зафиров, Жельо Бойчев, Петър Мутафчиев и бившият лидер и настоящ евродепутат Сергей Станишев.

Атанас Мерджанов, член на вътрешната парламентарна комисия, на свой ред призова да се оттеглят промените в Закона за МВР. По думите му, социалистите нееднократно са предупреждавали за зреещите полицейски протести.

Червените също така, са недоволни, че кабинетът се опитва да наложи Закона на първо четене в пленарна зала с извиване на ръцете на коалиционните партньори. Мерджанов коментира и гражданските арести на бежанци като по мнението му, коментарите на премиера Бойко Борисов по темата били противоречиви.

"Българската държава отсъства на най-предния фронт, където се загатват опасности за националната сигурност", смята Мерджанов.

От днешната пресконференция стана ясно още, че този месец левицата ще подпише споразумение за сътрудничество със "Справедлива Русия".