БСП направи всичко необходимо и възможно въпросът за мораториума да не влезе за разглеждане в НС, защото ние бяхме наясно, че има критична маса в парламента, в лицето на Атака и ГЕРБ заедно, която би могла да прекара подобни промени.

Това заяви Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Поводът, въобще да се включим с частично гласуване, е първо Атака, които го внесоха и ГЕРБ, които не просто го подкрепиха, а го и засилиха", допълни той.

Народният представител обясни, че приетият текст в момента е на Атака.

Парламентът е 120 на 120, като сложим Атака и ГЕРБ на едно място, а те бяха заедно. Проблемът е, че от наша страна има няколко човека, които ги няма. Точно заради това те си наложиха и темата в дневния ред", заяви Кутев.

По думите му вариантът на ГЕРБ е задължавал правителството да започне незабавни преговори с всичките 27 страни от ЕС за промяна в договора за присъединяване, което, според него, е пълен абсурд.

Антон Кутев обясни, че някои от ПГ на КБ са подкрепили предложението на Атака, защото 80% от българите искат гаранции, че земята няма да се продава.

С този мораториум се спира влизането на чуждестранни купувачи до края на годината. Според мен след това той няма да работи. Надявам се през това време да успеем да направим промени в законите, поне за териториално ограничаване", каза той.

Депутатът поясни, че уговорката в парламентарната група е била да се гласува по съвест, защото не са имали изход от ситуацията. На въпрос защо никой не е обяснил какви ще бъдат последиците от взетото решение, както сега прави Росен Плевнелиев, Кутев заяви:

Интересно е защо Плевнелиев не обясняваше всичко преди това. Тези, които сега обясняват, ги нямаше. Аз бях един от хората в дебата, който заяви, че земя се купува и в момента. Аз обясних, че проблемът на този мораториум е, че не работи и продължаваме да не решаваме проблема със земята. Ако искаме решение, трябва да предложим други законодателни мерки", категоричен бе той.

Народният представител от КБ е на мнение, че текстът е така предложен, че няма да доведе до тежки последствия и санкциите от ЕС.

„За мен изводът е, че всички ние - политици и журналисти, трябва да си вършим работата навреме. Две седмици това стои на дневен ред. Не трябва да се отразява събитието, а през това време трябваше да се говори", заключи Антон Кутев.