Градският съвет на БСП-София разкритикува остро служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, като социалистите настояват импровизациите, извършени от служебния здравен министър, да бъдат поправени.

В тази връзка софийската организация на БСП се обръща към президента Румен Радев и към служебния премиер Стефан Янев с настояване да бъде анализирана в детайли ситуацията в здравеопазването както заради съхраняването честта на работещите в тази сфера, така и заради "народополезната дейност на служебното правителство, която членовете и симпатизантите на БСП подкрепят".

БСП-София припомня, че председателят на Социалистическата партия Корнелия Нинова преди дни излезе с позиция срещу самоволните и крайно неоправдани кадрови решения на д-р Стойчо Кацаров, като повод за това послужи пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тодор Кантарджиев е пенсиониран

Тодор Кантарджиев е пенсиониран

Ива Христова ще изпълнява длъжността му

"С основание Нинова подчерта, че уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", посочват от софийската организация на социалистите.

Според тях проф. Тодор Кантарджиев е получил всенародна известност през последните две години на коронавирусната пандемия като член на Националния оперативен щаб. "Без да парадира с титли, той стана любимец на милиони българи с поведението си на истински хуманист, със съветите и здравните препоръки за всекидневно поведение, с нескритото си желание да помогне на всекиго", изтъкват от БСП-София.

И всичко това той го поднасял с искрена непосредственост и чувство за хумор и без да показва, че е светило в своята медицинска област, както и без да изваждал на показ способностите си като организатор и ръководител на научно-практически лаборатории и институт. 

Протест срещу пенсионирането на Кантарджиев
Обновена

Протест срещу пенсионирането на Кантарджиев

Те настояват той да бъде възстановен на поста.

И тъкмо в момента, когато епидемията у нас утихна, а той съвпада с мандата на служебното правителство, вместо изказ на човешка благодарност, новият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се заел да доказва в България, над която американците приложиха закона "Магнитски", че център на корупцията в България е лекарското съсловие, че негови колеги във водещите болници са се възползвали за всяване на управленски хаос и придобиване по незаконен път на материални облаги.

"Пенсионира по унизителен начин проф. Кантарджиев, пример за образцов ръководител на медицинска институция", изтъкват от БСП-София и припомнят: "Уволни проф. дмн Борис Богов заради натрупани от последното десетилетие задължения в най-голямата университетска болница "Александровска". Въпреки че проф. Богов е бил начело на болницата само шест месеца, от октомври 2020 г., и то в пика на пандемията. Министър Кацаров отказа да се съобрази и с обстоятелството, че става дума за голям български нефролог, който от 2009 г. е ръководител на клиниката по нефрология към Катедрата по вътрешни болести към МФ на МУ - София, през периода 2016 г. - 2018 г. е национален консултант по нефрология, а от 2018 г. - председател на Експертния съвет по нефрология към министъра на здравеопазването. Същият е специализирал на високо равнище в болница "Necker" - Франция, "Kinki University" - Япония, Университета в Грьонингер - Холандия, в "Columbia University" - САЩ.

Социалистите питат критично: "Кого назначава Кацаров на мястото на проф. Богов - д-р Атанас Атанасов, бивш директор на болниците в Нови Пазар и Шумен, сега - прокурист в МБАЛ - Ловеч. В медиите вече изтече информация, че се готвят масови уволнения и на ръководителите на РЗИ. А е известно, че именно РЗИ-тата свършиха основната работа с пандемията."

Действията на Кацаров накарали обществото да приеме с добро чувство подкрепата, изразена от Бойко Борисов към проф. Кантарджиев и създали усещането за провеждана политика на реванш от служебното правителство, политика, която не цени талантливите и заслужилите в професията си личности.

Кантарджиев намекна за прокарване на частни интереси от служебното МЗ

Кантарджиев намекна за прокарване на частни интереси от служебното МЗ

Той изрази своето недовоство към здравната система