"Важната задача е да свалим правителството в предстоящия вот на недоверие. След като направим тази първа стъпка, ще седнем и ще обмислим всякакви варианти за управление на държавата. Според нас, единственият вариант, това са предсрочни избори.

Това заяви пред БНР в предаването "Неделя 150" депутатът и заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

За провала на правителството с борбата с корупцията

Той заяви, че не може да се съгласи с мнението на Ахмед Ахмед от ДПС, че когато всички партии се обединят, ще стане някакво чудо в България. Тогава народът ще ни стане опозиция и мисля, че доста по-бързо такъв тип управление ще катастрофира, каза Свиленски.

Според него преди да бъдат внесени мотивите за вота на недоверие само хората са признавали, че има корупция. До този момент - 88% от хората твърдяха, че има корупция в България.

Бизнесът - 83%, твърдеше, че е подложен на корупция. 79% от обществените поръчки са предизвестени. Всичко това ни накара да внесем този вот. Откакто внесохмe вота - от 17-ти до днес, вече виждам, че и управляващите, и правителството, и самият министър-председател признават, че в България има корупция.

Корупция в приходите разтревожи БСП преди вота

Корупция в приходите разтревожи БСП преди вота

Нинова поиска документите на бюрото на Борисов да се разсекретят

Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата, каза Свиленски. Той припомни трите правителства на сегашния премиер Бойко Борисов и запита какви мерки срещу корупцията са взети за последните 8 месеца от началото на третия кабинет.

"Борисов от 9 години управлява България", припомни депутатът. Премиерът и преди е търсел съдействие на европейски експерти по борба с корупцията , така е създадена и БОРКОР.

Въвеждането на електронно управление е най-важната мярка за борбата с корупцията, но по темата има "абсолютна имитация на дейност", каза Свиленски. Изхарчени са 200 милиона лева, каза депутата и заяви, че дори по-малко да са парите, резултатът е нулев.

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

БСП: Електронно управление за ГЕРБ е СМС към премиера, а той към администрация

Когато се въведе електронното управление, спира корупцията, спират обществените поръчки. Спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на тази администрация, която стои на тези гишета, каза червеният депутат.

Депутатът припомни и предложението на БСП разходите за доизграждане на управлението да бъдат разписани по пера.

Няма кой да даде 6 месеца спокойствие на която и да е управляваща партия - да си прави каквото си иска, под алибито, че сме председатели на Европейския съюз, обобщи той.

В същото предаване председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че електронното управление е един от акцентите в сегашния мандат и за първи път се говори за реална административна реформа. С нея се очаква да премахне т.нар. гише, да се спести време, да се ограничи корупцията и да станат по-прозрачни институциите, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Винаги, когато сме имали възможност да имаме управленски мандат, ние сме били с много ясна визия и с много ясен ангажимент, както в борбата с организираната престъпност, така също и срещу корупцията, каза Цветанов.

БСП пита: Вътрешният министър Цветанов имал ли е вътрешен човек в "Наглите"
Обновена

БСП пита: Вътрешният министър Цветанов имал ли е вътрешен човек в "Наглите"

От Левицата внасят пет сигнала в прокуратурата

Малко по-късно на пресконференция на БСП от Левицата запитаха бившия вътрешен министър дали е имал свой човек в групата за отвличания "Наглите".

Според Цветанов вотът на недоверие е несъстоятелен. Той заяви, че ГЕРБ търсят решение на проблема с корупцията в страната чрез законодателството.

"Две години управление на БСП с премиер Орешарски ни доведоха дотам, че 2014 година, когато поехме страната, ние поехме страната, ние бяхме най-корумпираната държава - с 39% корупционен натиск и 29% корупционно действие", каза Цветанов.

Цветанов заяви, че в дебата по вота ГЕРБ ще се постараят да докажат генезиса на корупцията и връзките й с миналото.

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

ПГ на ОП ще гласуват против

Относно Истанбулската конвенция, Цветанов коментира, че предстои обществена дискусия във вторник в 11 часа в аулата на СУ. Да дебатираме и да отхвърлим абсолютно всички тези, отново безпочвени твърдения и то на Българската социалистическа партия, която в България отстоява една принципна теза, в Брюксел представителите на БСП, които са в Европейския парламент и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, изцяло подкрепят, и това е нещо, което е подкрепено и подписано от всички държави членки, каза Цветанов.

Колегата му от БСП Георги Свиленски заяви, че при гласуването за ратификация на Истанбулската конвенция би подкрепил "позицията на Ивайло Московски и Владислав Горанов".

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

Вицепремиерът не гледал как гласува Бойко Борисов

Припомняме, те бяха сред осемте министри, които по време на обсъждане в Министерския съвет гласуваха против Истанбулската конвенция.

Свиленски изтъкна, че БСП е внесла в деловодството на парламента предложения, които синхронизират българското законодателство с високите стандарти за защита от домашно насилилие, заложени в документа.