5 партии имат шанс да влязат в парламента, ако изборите бяха днес. БСП ще получи 21.7% (99 мандата), а ГЕРБ 19.5% (89 депутатски места).

Това става ясно от изследване на „Сова Харис", което е проведено сред 1000 души в периода 18-24 октомври.

ДПС са трети с 5.3% (24 мандата), Реформаторският блок получава 3.8% или 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" - 11 мандата или 2.4%.

Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си, обясни по БНТ Васил Тончев - директор на социологическа агенция "Сова-Харис".

Консолидира се и групата на техните опоненти.

Основната алтернатива дали ГЕРБ или БСП продължава да формира политическото пространство, посочи Тончев. За него интерес факт е възникването на два нови политически субекта. Интересна е социалната база, на която застават и перспективите, които имат.

Според резултатите „Атака" губи позиции при евентуален вот (2% печели). Много бързо се видя, че политиките, които излъчва, в управление са непригодни. Не бихме могли да говорим за национализация, не бихме могли да говорим за антиевропейски настроения. На тази база Атака загуби инициативата и подкрепата за нея слезе, уточни Тончев.

Предсрочни избори ще има, това е въпрос и на решение на управляващи, изтъкна Тончев. Той смята, че техният интерес е също да има предсрочни избори. Подходящият момент ще бъде следващата есен. Големият тест ще бъдат европейските избори, които ще покажат съотношението на силите и ще очертаят позицията на основните играчи, посочи шефът на „Сова Харис"."

По въпроса за предсрочни парламентарни избори обществото ни е разделено на четири: малко под 1/4 искат изборите да се проведат незабавно; над 1/4 застъпват становището, че изборите трябва да се проведат заедно с европейските през май догодина; около 1/4 искат правителството да изпълни мандата си и малко под 1/4 нямат мнение по въпроса", коментират от "Сова Харис".