От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които касаят целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. Това обяви по време на пресконференция Атанас Зафиров.

В централата на "Позитано" те предоставиха справката на ДАНС за извършената проверка на системата БАЦИС и постановлението с отказ за образуване на досъдебно производство от прокуратурата.

ГЕРБ опроверга БСП, че не са предприели мерки за нарушения в БАЦИС
Обновена

ГЕРБ опроверга БСП, че не са предприели мерки за нарушения в БАЦИС

Всички препоръчани от ДАНС мерки са изпълнени

Петият сигнал, който от БСП се канят да внесат в прокуратурата, касае народният представител и заместник-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

Поводът за сигнала е изказване на бившия главен секретар пред медиите за приноса на Цветан Цветанов при залавянето на организираната престъпна група "Наглите" - Калин Георгиев.

В изказването си Георгиев посочва: "Цветанов ме запозна с един вътрешен човек за "Наглите".

Според Цацаров времето на Наглите не се връща

Според Цацаров времето на Наглите не се връща

Прокуратура и МВР работят заедно

"Ние питаме откъде, как кога и при какви обстоятелства заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи познава лице, което е вътрешно за "Наглите"?", запитаха на пресконференцията.

На пресконференцията от левицата представиха документи, които, според тях, разкриват паралелната държава, в която живеем. Те показаха Справка на ДАНС и Постановление на прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Така в справката на ДАНС от 9-ти януари 2018 г. се посочва, че са налице технически възможности за манипулиране или неоторизирано достъпване на компютърната система, използвана за контрол и мониторинг ИКУНК, използвана в Агенция "Митници".

Прокуратурата отказала да образува дело за БАЦИС

Прокуратурата отказала да образува дело за БАЦИС

Няма данни за престъпления в доклада на ДАНС за системата БАЦИС

При работата с проверената компютърна система не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност. Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане.

Налице са признаци, че служители на агенция "Митници" са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея, смятат социалистите.

Депутатът от БСП Иван Иванов коментира, че отказът за образуване на досъдебно производство е обоснован с факта, че е налице компрометиране на системата БАЦИС, така че не става ясно кой, кога е влизал в нея. Заради наличния пробив не може да се установи кой кога е влизал и да се образува досъдебно производство срещу конкретен извършител.

Иванов коментира, че с телефона си може да осъществи достъп до системата да изтрие три тира с цигари и да излезе от тази зала като милионер. "Това се случва към днешна дата", посочи Иванов.

От БСП настояха да бъде разсекретен протокола от заседанието на комисията по контрол на приходните агенции, за което разполагат с данни, че главния прокурор е изнесъл много сериозни данни за корупция.

От левицата настояха и за разсекретяване на доклад на МВР с шокиращи данни за престъпления, свързани с корупцията. Те настояха на народните представители да бъде предоставено писмото на министъра на финансите Владислав Горанов от януари 2018, в което се посочва, че от 340 обекта, само 40 са под контрол.

Според БСП към днешна дата по никакъв начин не е противодействано на това нерегламентирано влизане в системата БАЦИС. Те настояха за изслушване на въпросните служби в парламента.

Според Иванов е налице много сериозно източване на държавния бюджет посредством източване на акцизи, ДДС и мита. На съвместното заседание на бюджетна комисия и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, освен за изслушването на финансовия министър и ръководителя на Агенция "Митници" от БСП ще настояват участие да вземе и председателят на ДАНС.

Сигнал в прокуратурата БСП внасят и срещу един от знаковите кметове на ГЕРБ - кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Там става дума за втори Кумгейт, тъй като една от първите работи на въпросния кмет била да уволни 42 служители. На тяхно място в общинска администрация са назначени лица, близки до Мараджийски, заявиха на пресконференцията.

Следващият сигнал е срещу кмета на Тетевен за безпрецедентни назначения без конкурси, нарушаване на правни норми и конфликт на интереси.

Следващият сигнал е за нарушения и злоупотреби в държавната охранителна фирма МОБА на Министерство на отбраната. Сигнали от БСП готвят и за кметовете на Шумен, Бургас, Септември, които също се управляват от ГЕРБ.

От БСП се усъмниха и в дейността на фирмата "Партнер Консулт" в Дулово, която вероятно била свързана по адрес на регистрация с фирма на бащата на един от евродепутатите от ГЕРБ. Въпросната фирма осъществила обществени поръчки за стотици хиляди левове, казаха от БСП.