Отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради ситуацията в Украйна за пореден път поискаха за пореден път от „БСП Лява България".
Социалистите се възползваха от „деня на опозицията" и вкараха като първа точка в работната програма на депутатите предложение за изготвяне на решение на Народното събрание за преразглеждане на политиката на санкциите срещу Русия.

„Днес е очевидно овчедушието на българското правителство по този въпрос", отсече от парламентарната трибуна лидерът на левицата Михаил Миков. Той изтъкна, че макар и предложението на столетницата да е отразявало обстановката още преди десет месеца, то въпросът днес е по-актуален, тъй като и водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на диалога между страните и още като вредни за възможното включване на Русия за решаване на проблемите в Сирия.

Санкциите са с много тежки последици за България. Нашата страна е една от най-засегнатите и заради това на нея й отива да има ясна позиция по този въпрос", убеден е социалист номер 1. За да докаже думите си, той посочи, че заради въпросните санкции руските туристи в България са намалели с 40 на сто. „100 млн. евро са преките щети за българската икономика от тези санкции за десетте месеца", изчисли още Миков.

Лидерът на „червените" не пропусна да коментира и по-ранната тема за отмяната на днешния блиц контрол. „Отсъства нашето правителството. Няма го. Готви се, бръсне се, подстригва се за важни гости от чужбина", вмъкна Миков.

Не на последно място той прочете какво точно искат от БСП като решение на парламента ни по отношение на санкциите срещу Русия, а именно - обявяване категорично против разширяването на санкциите, възлагане на Министерски съвет да изготви план за поетапен план за премахване на санкциите, който да бъде представен в Европа, и още незабавна отмяна на забраната за пътуване на депутати от руската Дума в ЕС.

„Приемането на решението ще бъде една достойна позиция на българския парламент, ще очертае националния интерес и желанията на българските граждани", заключи Миков.

Лидерът на Атака Волен Сидеров се включи в дебата и припомни, че националистите първи са предложили отмяна на санкциите срещу Федерацията.

Всичко, което е свързано с отмяна на санкциите срещу Русия на практика "Атака" го подкрепя, изтъкна той. Атакистът размаха статии, от които става ясно, че предишното управление е подкрепяло санкциите срещу Русия. За какво пледирате сега след дъжд качулка, попита той червените.

Слушайки социалистите, Сидеров се сещал за статията „Не ме изкушавайте, лицемери". Не може, когато сте на власт да водите русофобска политика, ядоса се Сидеров.

Лидерът на "Атака" атакува и Кристиян Вигенин, който отишъл в Украйна и се прегърнал с „кървавите убийци" на Майдана. Ангел Найденов пък като военен министър категорично водил пронатовска политика.

Сидеров обясни, че "Атака" ще подкрепи предложението на червените, но ги „захапа", че това не било тяхна истинска кауза, а било кауза на националистите.

Тук не трябва да си мерим мускулите", отговори на Сидеров и социалистът Таско Ерменков и призова атакиста да се изказва по същество, защото на българския народ не му е интересно кой кога какво е предложил.

Безразличен към думите на лидера на „Атака" не остана и лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков. Той се обърна към Сидеров с твърдението, че именно той обслужва правителството. „С красивата си русофилия, с приповдигнатия си тон, с начина, по който вчера поискахте да участваме в Сирия и българските граждани да се включат с двата си самолета и дървени пушки", изтъкна „червеният" лидер и продължи с поглед към Сидеров - „такива големи войнолюбци се разпалят по телевизионните екрани и започва да се превръща във фарс, колкото и тонът да е приповдигнат, колкото и ризата да е скъсана".

Ръсихте обида след обида и се опитахте да направите квалификация. Защо не отговорите по същество?", спокойно отговори на думите лидерът на „Атака".

Патриотът Димитър Байрактаров представи статистически данни за стокообмена с Русия и Германия. През 2013 износът на сирене и кашкавал от нас за Германия е в размер на 1300 тона. За Русия  е едва 230 тона. Цената на газа от Русия за Германия струва 300 долара. Съшият този руски газ у нас се продава за около 503 долара, отчете той.  Интересна статистика, но това са реалностите, констатира Димитър Байрактаров.

Бъдете българофили, настоя патриотът.

Реформаторът Мартин Димитров защити санкциите срещу Русия.  В 21 век насилствено бяха прекроени границите на Украйна, подчерта той. Депутатът е притеснен страната ни да не се превърне в Троянски кон на Русия в ЕС.

Димитров настоява Русия да се оттегли от Крим и тогава щели да паднат санкциите срещу Федерацията.

Очаквано идеята на левицата за отмяна на санкциите срещу Русия не мина. За предложението на БСП бяха 52, 47 против, 31 въздържал се.