БСП внася предложение за отмяна на мораториума за строеж на втората атомна централа АЕЦ "Белене".

Депутатът Таско Ерменков коментира пред медиите, че ако предложението им бъде прието, това ще е ясен знак, че държавата стои зад реализацията на проекта, че сме си научили уроците. Левицата е категорична, че АЕЦ "Белене" е важна за икономиката на страната.

По време на гласуването в пленарна зала щяло да стане ясно дали червените чукат на отворена врата. Докладът на енергийния министър Теменужка Петкова ще влезе в зала следващата седмица.

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Двама кандидати да строят „златната кокошка” АЕЦ Белене

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Трайков: България не си търси интересите за "Белене" и "Южен поток"

Трайков: България не си търси интересите за "Белене" и "Южен поток"

Да си поискаме надплатеното на "Газпром", поиска бившият министър

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

анкета

Да се рестартира ли АЕЦ „Белене“

Виж резултати

Да, но без държавни гаранции 18.5%

Да, държавата трябва да се заеме 40.7%

Не, проектът е остарял 14.8%

Не, нямаме нужда 19.5%

Нямам мнение, не съм специалист 6.4%

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централа, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

"Демократична България" иска ВАС да отмени рестарта АЕЦ "Белене"

"Демократична България" иска ВАС да отмени рестарта АЕЦ "Белене"

Решението е в разрез със закона и е опасно за здравето на българите

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

Къде ще се съхраняват отработените ядрени отпадъци, питат сините