БСП припозна идеите на бившия омбудсман Мая Манолова за закон за съсловните организации на медицинските сестри.

Днес протестират медицинските сестри справедливо за възнагражденията си, заяви с кулоарите на парламента Корнелия Нинова.

По процедура този закон не може да бъде факт, ако някой от депутатите и групите не го припознае. Ние днес в групата го разгледахме, приемаме го и го внасяме като парламентарна група БСП за България, обясни соцводачката.

По думите й с този закон се слага равнопоставеност между различните съсловни организации, дава се възможност чрез свои представители те да участват в изготвянето на нормативни документи, в професионалната им квалификация, да отстояват правата на тези, които работят неправителствени, съсловни организации.

Ще подготвим и в бюджетната процедура ще внесем аргументирано и обосновано откъде да дойдат средства за увеличение на заплатите им, поясни още Корнелия Нинова.

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

По думите ѝ протестите не са само за заплатите, а срещу цялата здравна система

Припомняме, че на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България имасериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков, проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз - БЛС обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри