БСП излезе с декларация в подкрепа на протестиращите лекари.

С нея партията призовава медиците да не се задоволяват с частични обещания и да продължат докрай да отстояват правата си.

Безпрецедентно лекарите, сестрите и всички работещи в здравеопазването за четвърти пореден месец не получават в законоустановения срок заработените си възнаграждения, се посочва в декларацията.

Според документа в системата на здравеопазването е създаден пълен хаос - „няма яснота и прозрачност какви финансови средства постъпват в системата, какво и на кого се плаща, налице е управленска немощ и безотговорно хитруване на дребно с въпроси, засягащи българските граждани".

От БСП изтъкват, че в резервите на здравната каса има предвидени достатъчно средства и припомнят, че от БСП многократно предлагат разблокирането им.

Сергей Станишев заяви, че днес очаква среща с председателя на парламента Цецка Цачева, на която отново от партията ще настояват за незабавно разглеждане на законопроекта, внесен от социалистите още на 26 февруари.

Станишев се обяви категорично против идеята на премиера за разблокиране на резерва на касата и вдигане на размера на здравните вноски.

БСП се обявява против увеличаването на здравната вноска с 2% - тази мярка натоварва още повече хората и прехвърля върху тях отговорността на държавата", се заявява в декларацията.

С документа се настоява и за незабавно изплащане на заработените средства на лекарите, зъболекарите, сестрите, фармацевтите и всички, работещи в здравеопазването.

БСП отправя и настояването правителството да представи визията си за реформите в здравния сектор и да я осигури финансово.