Новият дълг от 16 млрд. лева, който кабинетът планира да вземе, събра на протест партиите от опозицията. От "Атака" определиха заема като военен, тъй като според националистите целта му била една - да се използва за война срещу Русия.

Червената депутатка Мая Манолова пък раздаваше на протестиращите популярните „горановки" - имитация на банкнота от 10 000 лева с лика на финансовия министър. Именна тази сума щял да плати всеки българин, за да изплати новия заем на управлението.

Викове „Оставка" огласиха пространството в градинката до СУ „Св. Климент Охридски". Десетките протестиращи развяваха партийните знамена на "Атака" и БСП, както и националния флаг.

Мая Манолова поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов и се зарече - ако дългът мине през пленарна зала, ще иска оставката на цялото управление.

Манолова заподозря, че след като днес НС не прие предложенията й за брокерството и агенството, се целяло Владислав Горанов да се спаси от наказателна и политическа отговорност. "Защо нивото на дълга от 16% става 34%, обяснете ми този елементарен факт", ядоса се Манолова. Ако плащахме стар дълг, нивото щеше да остава същото, е мнението на депутатката.

Тя е категорична, че условията по новия заем не били изгодни. За пример посочи лихвата от 10%. Това е престъпно при положение, че последните облигации бяха емитирани при 3%, сега да се дава възможност на 4-те банки да ги пласират до 10% лихва, коментира още Манолова. Управляващите, според нея, били нахални и брутални.

"Искат да ни вкарат в гръцки сценарий, в парично робство", коментира и Светозар Съев, дошъл да подкрепи протеста срещу новия дълг." Идеята е в момента България да влезе в подобна спирала като Гърция", смята той.

В момента фискалният ни резерв бил над 9 милиарда лева като 3 милиарда били в евро. Протестиращият недоумява защо трябва да поддържаме такъв голям резерв и да плащаме лихви по дълг. Той също не изключва възможността новият дълг да е заради предстоящо военно участие на страната ни срещу Русия.

От младежкото обединение в БСП излязоха с декларация по повод новия дълг. Според младите социалисти справка в Закона за държавния бюджет показва, че максималният допустим размер на новия дълг не може да бъде по-голям от 8,1 милиарда лева за 2015. Също така се посочва, че МС може да поеме външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер на общо до 6,9 милиарда лева.

Според социалистите, намерението за емитиране на дълг от 16 милиарда лева сега е невъзможно. Това налага да се извърши емитиране по траншове през идните години.

Червените се опасяват, че договарянето на условията по договора сега може да бъде доста неизгодно за страната. От края на юни 2014 е отчетен номинален размер на държавния дълг в размер на 15, 873 милиарда лева или около19 % от БВП. До края на същата година нараства до 22,5 милиарда лева или 27,6% от БВП. За края на настоящата година се планира той да достигне максимално ниво от 24,5 милиарда лева или 29,7% от БВП. За следващата година е планирано обаче най-голямото нарастване на дълга до 30,2%.

Младите социалисти също така критикуват бюджета на управлението, тъй като той предвижда най-големият по обем дефицит. Червените се опасяват, че подобна политика на дългове и дефицити ще ни вкара в дългова спирала и страната ни също да бъде сполетяна от гръцкия сценарий. Дългът е необходимо зло, но въпросът е кога да спреш да се възползваш от него, категорични са социалистите.

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че този дълг ще отиде за военни цели. "Това, което подготвят управляващата коалиция Борисов-Костов-Кунева-Симеонов-Каракачанов-Първанов, е военен заем. На времето са го наричала военновремеви заем и той бил налаган винаги от тези, които дърпат конците в геополитиката, т.е. в момента това е Вашингтон. САЩ налагат на нашите колониални управници заем, с който ние да купуваме старото им оръжие", обяви още националистът.

Сидеров подчерта, че този заем не бил заложен в бюджета и не бил предмет на дискусии и дебати. „Сега изведнъж излизат и по един „пожарен" начин искат мнозинството да го гласува, с което ще се натовари народът с нови с 16 млрд. лв. Защо ние трябва да плащаме тези пари? Къде ще отидат тези пари? Това е въпрос, на който управляващите не отговарят. Питаме ги, но и техните депутати не знаят къде ще отидат парите", отбеляза лидерът на Атака.

Той припомни, че когато кабинетът „Орешарски" поискал 1 млрд. лв. заем, тогавашната опозиция казала, че това било пагубно за България. А сега става дума за 16 млрд. лв. "Как 1 млрд. лв. заем е лош и опасен, а 16 млрд. лв. е много хубав, прогресивен и просто е благодат за България. Как става това", попита Сидеров пред събралото се множество пред сградата на парламента.