БСП обвини в престъпна безотговорност кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

На пресконференция с общинските съветници на червените станаха ясни фрапиращи нарушения в Дома за деца лишени от родителски грижи Асен Златарев в квартал Надежда.

Калоян Паргов изнесе факти, сочещи, че във въпросното заведение непълнолетни деца са оставяни на произвола. Става ясно, че още през 2007 година при тогавашния столичен кмет Бойко Борисов е подаден сигнал за осъществяване на сексуални отношения с външни лица и издевателства от всякакво естество.

Разпоредена е проверка през 2008 година, на която тези нарушения са установени, но срещу тях не са предприети никакви мерки.
През октомври 2011 година Йорданка Фандъкова също бива сезирана без последвала реакция от нейна страна.

В следствие на тази престъпна пасивност през март тази година 8 служители от дома лично се явяват при кмета с оплаквания от насилие срещу децата, приемане на серопозитивни малчугани в дома и сексуални посегателства срещу тях.
Скоро след това всички тези служители биват уволнени, а половината от новоназначените напускат веднага при гледката на тези зверства.

Политика на ЕК е насочена към закриването на тези заведения и настаняването на децата в приемни семейства, но за момента в България тази практика е неприложима.
Вие бихте ли си взели асоциално и агресивно дете, за да си го гледате у вас, попита Паргов.

Второ нарушение, в което червените изобличиха бездействието на столична община, е конкурс за публична реклама, който вече над година не е приключен.

Според изчисления на специалисти, заради това без основателно забавяне на решението и заради все още неотстранени съоръжения, общината губи 8 764 000 лв. на година.
С тези пари могат да се построят четири приюта за улични кучета с близо 8 хил. места в тях, каза Георги Кадиев, като припомни за друг наболял столичен проблем и допълни:
"Над 400 софиянци за година биват нахапани от улични кучета. За някои хора в столична община това не е проблем, а извор на средства, но ние няма да участваме в този сериал".

По същото време, в централата на ДСБ, сини общинари също дадоха брифинг, „посветен" на столичния кмет.
Стана ясно, че ДСБ започва систематично осветяване дейността на Фандъкова, тъй като се готвят промени във вътрешната наредба на СОС, които ограничават питанията към кмета.