Изпълнителното бюро на БСП е подало сигнал срещу Крум Зарков като правосъден министър в служебното правителство заради негова медийна изява. Става въпрос за участието му в предаването тази неделя "Защо, г-н министър?", в което той критикува политиките на собствената си партия.

Според сигнала на БСП това е "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори но 02.04.2023 г. от страна на служебния кабинет на Радев".

Според сигнала Крум Зарков като служебен министър отправя "негативни и неверни твърдения и внушения за състоянието, ролята, бъдещето и политиките на БСП".

В сигнала е отбелязан и коментарът на вицепремиера Пеканов от предаването "Панорама" по БНТ, който изразявал "крайно негативно мнение срещу БСП, обвинявайки партията в популизъм, както и в липса на защита на изконни леви ценности и идеи".

Изпълнителното бюро на левицата определя тези изявления на служебните министри като грубо и недопустимо вмешателство във вътрешнопартийните работи на БСП. "Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия. Нещо повече, такова поведение на служебния кабинет води до дестабилизиране на партийната система и разрушаване на демократическия политически процес", се казва още в сигнала.

Зарков: Българите остават заложници на трикове: едни хитруват, други се страхуват

Зарков: Българите остават заложници на трикове: едни хитруват, други се страхуват

Партиите спират механизма за контрол над главния прокурор

В своя сигнал левицата припомня междинния доклад на за предсрочните парламентарни избори на 02.10.2022 г.: "В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията и допълват, че това недопустимо поведение продължава и сега. Свидетелство за това са публичните изявления в национални медии на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов.

Ръководството на партията припомня, че съгласно Конституцията една от основните задачи на всеки служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни избори, а не намеса в тях.

От БСП изразяват и притеснение, че това тенденциозното негативно отношение на правителството срещу БСП ще се засилва с наближаване на изборите на 2-ри април.

Документите с конкретни данни за намесата са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Припомняме, че Крум Зарков е член на БСП, но заедно с други членове или близки до партията без санкцията й приеха да станат служебни министри кабинета Донев 1, който преля в Донев 2. Още в 47-то Народно събрание Крум Зарков кривна от партийната линия на гласуване, като благодарение на неговия глас "против" предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина не мина през дебат в пленарна зала. За сметка на това той не се и очертаваше да е част от листите на социалистите за 48-то НС, като един от критиците на партията за действията й.

Още от 2021 г. през цялата минала година отношенията между лидера на червените Корнелия Нинова и президента Румен Радев се изостряха, но стигнаха високо напрежение именно с назначаването на служебното правителство "Анти Нинова", по думите на самата лидерка. 

Отношенията не успяха да се притоплят и от връчването на третия мандат отново на БСП в 48-то Народно събрание.