Кръстьо Петков Президентът Георги Първанов се колебае дали да наложи вето върху закона за местните избори, защото това решение го поставя в крайно неудобна позиция, заяви председателят на Обединения блок на труда Кръстьо Петков след среща с държавния глава.

Според Петков в момента се разиграва гросмайсторска операция, която цели президентът да бъде притиснат до станата, съобщи Дарик радио. В момента аргументите за вето не са достатъчни, но в случай, че държавният глава упражни това свое правомощие, най-логичното е БСП да го подкрепи, каза лидерът на ОБТ.

Според него президентът Първанов може да използва своето влияние при срещите си с премиера Симеон Сакскобургготски, който от своя страна да промени позицията на парламентарното мнозинство.

Апелираме към мнозинството и ръководството на Народното събрание в случай на президентско вето да се работи и по време на ваканцията, каза Петков. По думите му пет от шестте малки партии, които са част от Коалиция за България, са заявили пред държавния глава, че НДСВ е приело промените в Закона за местните избори, за да реши своите вътрешни проблеми.