Предстои много работа. Това заръча лидерът на БСП Михаил Миков пред делегатите на днешния пленум на столетницата.

Подготовката за местните избори, по мнението му, не търпяла отлагане.

Днес националният съвет на червените определя критериите си за бъдещите кандидат-кметове. Преди заседанието на пленума Корнелия Нинова изтъкна, че те трябвало да са професионалисти. Общинарите пък трябвало да имат опит в различи сектори.

Като цяло кандидат-кметовете на БСП трябвало да споделят платформата на левицата, приета от Конгреса. По мнението на червената депутатка те трябвало да споделят позициите на партията. По места ще има вътрешно партиен избор за кандидата за градоначалник на дадено място.

Коалицията с АБВ обаче не е ясна. Корнелия Нинова поясни, че имало идея да няма коалиции с крайно десни и крайно националистически формации.

Владо Москов бил добра кандидатура за Гоце Делчев според нея. Румен Гунински пък бил успешен кмет на Правец. На места обаче червените щели да заложат на нови лица. Столетницата била готова за генерално сражение на местния вот.

Според Янаки Стоилов пък темата за коалициите не била водеща за днешния пленум. По-важни били кандидатите за кметове и общински съветници и критериите, на които те трябвало да отговорят. Важен бил авторитетът, който ще имат кандидатите на червените по места.

Според Атанас Мерджанов критериите за червените кандидати са съобразени с левите стандарти на партията. По отношение на евентуалните коалиционни партньори, той бе категоричен: „Ние няма да допуснем компромис с десни мерки и с провеждане на дясна политика такава, каквато сегашното правителство води".

АБВ бил възможен партньор само там, където се споделят леви политики. Подкрепата на формацията на Георги Първанов била допустима само до кандидати и политики. В листите БСП щяла да участва със свои хора преимуществено.

В началото на пленума лидерът Миков подчерта, че кабинетът рязал 14 социални плащания.

Лидерът на левицата е недоволен от неяснотата според него която цари за пенсионната реформа. Нямало ги законодателните актове, които да я реализират. Едно обаче било ясно, че се планира увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране. Очевидно все още има колебание в правителството, смята Михаил Миков.

Правителството продължава да заменя реалната политика със силно медийно присъствие, недоволен е лидерът на БСП. Подменяли се темите на обикновения човек с други теми, отклоняващи вниманието.

Миков е силно недоволен от ситуацията в здравеопазването. Червените били на различни позиции с министъра на здравеопазването за това как трябва да се развива сектора. Това обаче, което се виждало, били опашките от чакащи пациенти.