Абсурдно е премахването на Великото Народно събрание (ВНС). Това заяви независимият депутат Красимир Янков по време на дебата за гласуване на провеждането на избори за нов основен закон, предложен от ГЕРБ.

Настоящата Конституция е достатъчно устойчива, категоричен бе той, като допълни, че създаването на нова Конституция не може да е самоцел.

До декември КС се произнася по искането на Радев за временната комисия за Конституцията

До декември КС се произнася по искането на Радев за временната комисия за Конституцията

Чакат се становищата на специалисти по конституционна теория

Прогресивните социалисти не подкрепят предложението на ГЕРБ за нова Конституция, подчерта той.

Социалистът Крум Зарков на свой ред заяви, че левите били изненадани, че ГЕРБ не се отказали от измененията на основния закон. Днес, по думите му, депутатите трябвало да гледат конституционен кьорфишек. Разобличавала се до голо безидейната и уплашена власт според Зарков.

Той посочи, че е възможно Конституционният съд да обяви за противоконституционна времената комисия за изменения в основния закон. Това е демократичната Конституция на нашата страна, обясни той.

Идеите за промени за него са пошъл политически блъф от страна на управляващите. Зарков изтъкна, че ако зависело от управляващите, Конституцията щяла да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки.

Комисията за нова Конституция реши как да работи
Обновена

Комисията за нова Конституция реши как да работи

Още на първата дискусия ще бъдат поканени представители на президентството

Не сме обявили война на настоящата Конституция, обяви и Тома Биков от ГЕРБ. Проектът на партията събрал в себе си исканията на протестиращите от лятото. Настоящото НС има легитимност да свика ВНС, убеден е депутатът.

Конституцията не е Библия, за да не може да се променя, подчерта Биков.

В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, коментира още народният представител от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че предложенията за проект на нова Конституция е поредният удар срещу държавата и държавността.

Не си играем на "Конституция", категоричен Александър Сиди

Не си играем на "Конституция", категоричен Александър Сиди

Той отрича ВМРО да са подкрепили комисията, за да имат представители в нея

ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа - подкрепата за проекта, който се наложи да бъде редактиран още веднага, дойде от коалиционните партньори от Обединени патриоти, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.