Станишев Върху генерал Бойко Борисов е оказан натиск. Това заяви в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от Дарик радио.
Мога да кажа, че върху ген. Борисов е оказан някакъв натиск, след като вчера е имал разговори с премиера, обясни той. Според Станишев ако министър-председателя приеме оставката на генерала, ще си създаде сериозни политически проблеми, тъй като генерал Борисов е един от малкото символи и е близо до хората и се опитва все пак да прави нещо.
Това ще бъде сериозен удар върху авторитета на НДСВ, каза още Станишев. Много пъти се е говорило за това, че ген. Борисов има политически амбиции и е възможно един човек, който има популярност и потенциал като него да започне политическа кариера. Не изключвам и този вариант, а това според мен ще е много опасно за НДСВ, коментира лидерът на левицата.

Овчаров Оставката на Бойко Борисов е знак за същностни промени. Това каза пред БНР заместник-председателят на БСП Румен Овчаров. Новината за оставката той коментира като началото на края.

Много ми се ще все пак да не е някакъв сапунен вариант на драмата “Цар и генерал”. Очевидно тази оставка е знак за много дълбоко противоречие в правителството. Аз не говоря за мнозинството, а за самото правителство, подчерта Овчаров и допълни: Знак за това, че тези противоречия вече по никакъв начин не могат да бъдат скрити и в крайна сметка тя ни води към извода, че всичко за това, което очаквахме да се случи в някакъв по-продължителен период от време, ще се случи в значително по-кратки срокове, който пък в много по-голяма степен усложнява и нашата задача.

Оставката на ген. Бойко Борисов може да е резултат от реакция на засегнатите в доклада на МВР лица. Това прогнозира в Шумен главния секретар на БСП и депутат от Коалиция “За България” Димитър Дъбов. Според него, сред мотивите на генерала може и да е желанието му да се отърве от кошмара, наречен НДСВ. Вероятността Борисов да е бил мотивиран от хора около премиера също би била реална, според червения депутат.
Дъбов отхвърли възможността оставката на ген. Борисов да предизвика хаос в държавата. Дори и премиерът да реши да подава оставка, или група министри от правителството, пак няма да се получи подобен ефект, коментира той.

Според него, от реакцията на Борисов няма да пострада и рейтингът на НДСВ, тъй като генералът е участвал в правителството на Симеон Сакскобургготски в качеството си на експерт, а рейтингът на движението на Симеон няма повече да пада.