Парламентарните групи на коалицията ГЕРБ/СДС и "Български възход" на Стефан Янев се срещнаха в парламента от серията срещи, посветена на опит за търсене на консенсус по определени законодателни приоритети и теми.

От страна на БВ се отзоваха Виолета Комитова, Румен Йончев, Георги Самандов.

От ГЕРБ присъстваха председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова и депутатите Делян Добрев, Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Деница Сачева, Деница Николова и Румен Христов.

"Досега с останалите колеги демонстрирахме конструктивен диалог, открита и коректна среща с точни и ясни приоритети между двете страни", обясни Десислава Атанасова. Сред темите, по които ГЕРБ искат да говорят с БВ, са за финансовата стабилност на държавата, за удължаването на бюджета, за социалната политика, за здравеопазването, за енергетиката, за Плана за възстановяване и устойчивост, за европрограмите, за европроектите, за правосъдна реформа, за антикорупционно законодателство и за попълване квотите с изтекъл мандат - Конституционният съд, ВСС и инспекторатът към ВСС.

Съставянето на правителство е основата тема за "Български възход", които категорично считат, че трябва да бъдат направени всички опити да се състави кабинет и той да гласува бюджет. Виолета Комитова добави, че бюджет в пленарна зала е нежелателно да се внася сега, защото има огромен риск от наддаване, което ще разиграят партиите.

Десислава Атанасова добави, че правителство на малцинството при заявки на някои от политическите сили би могло да бъде избрано, но няма да бъде устойчиво, както и дълготрайно. Водещ е подходът за търсене на консенсус по различни политики и приоритети, които да гарантират, че мнозинство ще стои зад определени решения, подчерта Атанасова.

Тя посочи, че има начин и шанс за конструктивизъм за взимане на решения. По теми от обществения интерес можем да възпроизведем решения за конституционни мнозинства, уточни Атанасова.

Енергетика и финанси

Делян Добрев не споделя оптимизма на ПП за икономически растеж в страната.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев приветства виждането на БВ един бюджет да се направи от редовно правителство. Необходимо е редовно правителство, защото поемайки отговорността за бюджета, трябва да бъде изпълнен. Един такъв редовен бюджет от редовно правителство изисква технологично време, посочи Ананиев.

Той изтъкна, че дори и да се формира редовно правителство до месец и половина два, пак ще отнеме време, докато се внесе бюджетът на държавата в парламента. ГЕРБ подкрепя варианта да приеме предложението на МС, което се предвижда удължаване на държавния бюджет, на ДОО и на НЗОК за догодина. За да се надгради бюджетът с нови политики, които редовно правителство трябва да предложи, може рязко да доведе до увеличение на дефицита и дълга.

"Тези, които се разберем по основните политики, трябва да бъдат най-необходимите за хората и за бизнеса, а другото нещо е да бъдат таргетирани мерките и да не се раздават на калпак. Трябва да се направи и преглед на публичните финанси", настоя Кирил Ананиев. Той е притеснен и по отношение на дълга - по 15-16 млрд. лв.

Виолета Комитова от БВ настоя да се промени финансирането на инвестиционния цикъл на проектите. Ако има някъде слабости, ще ги намерим и ще ги отстраним взаимно, увери я Кирил Ананиев.

От БВ настояха още веднъж за формиране на работещ кабинет. Мнозинството и кабинетът не са самоцел, но трябва да има справяне с кризите в краткосрочен и средносрочен план, настояха от партията на Стефан Янев.