"Има такъв народ" не се готви за нови предсрочни парламентарни избори, но ще участват самостоятелно и не в коалиция, ако има такива напролет. Това заяви бившият председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов на пресконференция в БТА, която от партията организираха, за да коментират провала на "Продължаваме промяната". Заедно с него присъстваха още бившият регионален министър Гроздан Караджов и бившите депутати Филип Станев, Ивайло Вълчев и Пламен Данаилов.

Въпреки че откри пресконференцията с обръщение към журналистите "колеги", Тошко Йорданов реши да се скара на медиите за въпросите дали от ИТН имат усещане за нови предсрочни избори и дали партията на Слави Трифонов ще се яви самостоятелно. "Вътрешните усещания са за един друг човек - Христо Иванов, редно е него да питате. Той е с вътрешни усещания", заяде се Тошко Йорданов. Той обясни и че е щастлив от факта, че сега парламентарно представените партии не могат да си измият ръцете с ИТН, а пък те, ако били в парламента, сигурно пак щяха да са нарочените, че бутат страната към нови избори.

Иначе Тошко Йорданов заяви, че ако сега "Има такъв народ" били в парламента, нямало председателят да е от ГЕРБ, нямало и да има разговори и вопли към ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството. "Човекът, когото арестуваха, сега му се молят да си нареди депутатите, за да говорят отново", възмутен е той.

Ива Митева: Наближават нови избори, смесеното гласуване е най-лошият вариант

Ива Митева: Наближават нови избори, смесеното гласуване е най-лошият вариант

Тя силно се надява промените в Изборния кодекс да не са реваншизъм, но будят сериозни съмнения

Йорданов посочи, че хартиената бюлетина, която е обект на дискусия на второ четене за промени в Изборния кодекс, няма да направи по-честни изборите. Хартията позволява на ГЕРБ и ДПС да си организират купени гласове, но и машините за гласуване били опорочени от "Продължаваме промяната", остър бе Йорданов. Това, което става в Изборния кодекс, е, че всеки драпа в частта, която може да влияе и да изкриви един бъдещ вот, смята Тошко Йорданов. ИТН никога не са имали претенции и искали кодове на машините за гласуване.

Той допълни още, че в момента има опити за договорки в парламента между ГЕРБ и ПП, като двете партии работели в синхрон още по време на четворната коалиция.

Във връзка с напускането на ИТН от Ива Митева и Любомир Каримански, Тошко Йорданов уточни, че Ива Митева не е била член на партията, докато Любомир Каримански бил, но заел пост в държавата, за който не позволява да бъде партийно обвързан. Това са свободни хора, които могат да постъпят, както си поискат, обясни той.

Тошко Йорданов: ГЕРБ, БСП и ДПС искат да манипулират нови избори

Тошко Йорданов: ГЕРБ, БСП и ДПС искат да манипулират нови избори

Наличните машини за гласуване у нас подлежат на манипулация

Иначе първата тема на пресконференцията беше решението на Конституционния съд, което отмени решението парите на пътностроителните фирми да се изплатят за извършени дейности едва след санкцията на Народното събрание, както и последиците от решението за вдигането на ветото над РСМ за членството й в Европейския съюз. Именно заради последното ИТН напуснаха коалиционното управление.

В РСМ в момента българите са тероризирани в пъти повече, отколкото преди вдигането на ветото, а България няма и тояга в ръцете, за да дисциплинира управляващи и опозиция в Република Северна Македония, изтъкна Тошко Йорданов.

Според бившия депутат на Кирил Петков не му пукало за българите в Северна Македония. "Човекът може да е с бяла якичка, да е живял в Канада, да е човек на света, но не му пука българите в Северна Македония", каза Йорданов.

По отношение на влизането на България в Шенген, Йорданов отбеляза, че страната ни е готова за Шенгенското пространство, но няколко държави ни спират. В момента има изнасилване на българските интереси, а за други сами си ги предадохме. "Може да мислите всичко за нас, но поне по някои теми да се казва истината", коментира Тошко Йорданов.

И Любомир Каримански изпълнил ангажимента си към ИТН

И Любомир Каримански изпълнил ангажимента си към ИТН

В момента е финансов съветник на служебния министър

За решението на Конституционния съд (КС)

Хубаво е, когато истината излезе наяве, да се казва и да се свири, а не да мина просто така, каза Тошко Йорданов. В момента излиза, че КС е ограбил българския народ и е нахранил фирмите на ГЕРБ и ДПС. "Ние сме прави", доволен е Йорданов, който не пропусна да разкритикува и медиите, че не повярвали на ИТН.

Бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов също е доволен, че истината е излязла наяве с какви фалшиви аргументи се е спъвала работата на МРРБ.

Другата вреда, която нанесло управлението на Кирил Петков, било със скандала с медицинските хеликоптери. Според бившите депутати от ИТН Георги Гвоздейков не се е явявал на конкурс, за да заеме длъжността шеф на Държавния медицински въздухоплавателен оператор. Именно Гвоздейков бил оплескал обществената поръчка за медицинските хеликоптери, според Пламен Данаилов. Припомняме, че поръчката бе спряно, тъй като единственият кандидат, подал документи, но за оферта с около 20% по-скъпа отколкото са заложените преди месеци параметри.

Другият голям проблем бил защо Министерство на здравеопазването трябва да организира поръчката, след като дружеството за хеликоптерите отишло към Министерство на транспорта? "Отново има недоглеждане и недомисляне", коментира Данаилов.

Слави Трифонов зове: Да върнем ветото за Скопие

Слави Трифонов зове: Да върнем ветото за Скопие

Гоненията срещу всичко българско в Северна Македония продължават с пълна сила