Трябва да се възвърне доверието в икономиката и в развитието като цяло, за което трябва стабилна политическа  среда, но трябват и стабилни политики и реформи.
Това заяви за News.bg бившият финансов министър в кабинета „Орешарски" и депутат от ДПС Петър Чобанов.

Като цяло към момента виждаме, че в определени случаи се обявяват първо едни решения, после те се променят, което не влияе добре върху очакванията, изтъкна той.

По думите му, икономическият растеж, предвиден за 2015-а, е прекалено нисък. Ниски са очакванията за инвестициите, включително и за чуждестранните и те не създават необходимия оптимизъм в бизнес климата и необходимото доверие, че страната ще се развива възходящо, коментира Чобанов.

Според него трябвало е да се даде някаква насока на развитие, тъй като това, което се очаква на база параметрите в бюджета за 2015-а, е една бюджетна рестрикция, която ще се отрази потискащо на вътрешното потребление и на инвестициите. Прогнозата на ЕК е в посока спад на вътрешните инвестиции, изтъкна финансистът.

Трябва ясно да се набележат такива действия и да се обяснява как те ще се отразят на потреблението и на растежа, убеден е той. Според Чобанов отмяната на  публичната инвестиционна програма на предишния кабинет не е в подходящия момент.

До средата на 2015 г. не очакваме ефективно да се усвояват еврофондове от новия програмен период, предупреди Петър Чобанов. Именно в такава ситуация е необходимо да имаме вътрешни инвестиции, категоричен е депутатът от ДПС. Публичната инвестиционна програма беше чудесен пример в това отношение, тъй като разполагаше инвестициите по територията на цялата страна, обясни той. Така и изостанали региони можело да се възползват от нейния финансов ресурс.