Пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран.

Това заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев, който бе на посещение там заедно с министъра на транспорта Кристиан Кръстев.
Те се запознаха на място със състоянието на моста на р. Дунав в Русе, както и с предприетите мерки за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката в участъка при дунавския град.

За по-малко от две денонощия нарушението на трафика по Дунав мост е било ликвидирано, а до един месец и чрез въвеждане на временна организация на движението причините за компрометирането на участъка ще бъдат окончателно отстранени, увериха те, цитирани от пресцентъра на президентската институция.

Под "компрометиране" явно трябва да се разбира дупката, зейнала на пътното платно, която затвори за няколко дни моста за тирове.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт, тъй като няма друга алтернатива за трафика, затова пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност
мостът при Русе да бъде основно ремонтиран за първи път, информира президентът.

По думите му вече са направени тестове на новия мост при Видин-Калафат и се очаква в средата на май строителните дейности там да приключат, а след това официално да започне и експлоатацията на съоръжението.

Припомняме, от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав през последните дни отчетоха спад на водите на река Дунав при Русе.

Президентът Росен Плевнелиев беше запознат и с тежкото състояние на съоръженията на „Напоителни системи" на територията на общината, които се считат за една от причините за повишения риск от наводнения.
За поддръжка на дигите също няма целево финансиране, тъй като те се стопанисват от собствениците им, допълни кметът на Русе Пламен Стоилов.

Пред журналисти в дунавския град президентът заяви, че скоростният път
Русе-Свиленград ще бъде обект на публично-частно партньорство, а инвестиционен
интерес
вече е заявен от страна на Китай и Катар.

Росен Плевнелиев изрази надежда, че по-широк кръг от инвеститори ще заявят стратегически интерес от реализацията на проекта и че още през пролетта на 2014 година може да бъде стартирана тръжната процедура за избор на партньор за строителството и експлоатацията на цялото трасе на скоростния път. Според президента целият проект може да бъде реализиран за 4 или 5 години.

Президентът коментира и оставката на началника на кабинета му - Цветлин Йовчев.
„Аз съм човек, който уважава свободата и съзнателния избор на всеки", заяви държавният глава. "Аз съм последният човек, който ще се противопостави, когато който и да е било член на моя екип, министър на служебно правителство, хора, с които работя, дойде и по най-човешкия начин ми каже: "Извинете, но имам други планове". Разбира се, аз пожелавам успех", съобщи Плевнелиев, цитиран от БТА.