„Шестата раса" нахлу в парламента. Минипротест се проведе до НС, воден от Йоло Денев.

100-ина протестиращи решиха „да блокират" работата на НС. Част от тях посрещаха депутатите, връчвайки им някои от исканията си.

Председателят на Граждански форум Промяна Георги Георгиев успя да влезе в парламента, за да връчи исканията на протестиращите на парламентарният шеф Цецка Цачева.

"Настояваме за краткосрочни мерки, лишаващи монополите от гарантираната печалба и преференции", обясни пред медиите той. Под монопол да се разбира всички финансови институции, частни, държавни и общински фирми, разполагащи с монополно положение както по отношение на потребителите, така и по отношение на достъп към еврофондовете, държавните и общински финанси, обясни председателят на Граждански Форум Промяна.

Георгиев каза още, че протестиращите искат да се вземат мерки, осигуряващи съживяване на дребния и средния бизнес, като незабавно се създаде фонд за подпомагане на малки и средни предприятия в разширяването на достъпа им към финансовите ресурси, еврофондовете, държавните и общински поръчки.

„Настояваме за извършване на незабавна ревизия, след която да бъде казана цялата истина за финансовото положение на държавата и сезирането на правораздавателни органи за всички нарушения и извършилите ги", подчерта Георги Георгиев.

Протестиращите искат да се гарантират честни избори чрез максимална прозрачност за извършени разходи в предизборната кампания, разширяване на наблюдаването на цялостния изборен процес, включително възможността да бъдат извършени наблюдения на всички нива от формирани за целта граждански структури.

Исканията си протестиращите смятат да връчат и на държавния глава.

Мирослав Киряков от движение „Съединение" успя да си уреди среща с Цецка Цачева. Той иска да се формира у нас система от три партии - лява, дясна и центристка, а всички останали да се разпуснат. Аз съм педагог и имам компетентност, обяви пред медиите той. „Аз като педагог мога да участвам във възпитанието на тази нация. А възпитанието изисква преди да започнеш да градиш нещо да се изкорениш порочните практики", обясни Киряков.

Той настоява страната да се управлява по идеологията на Апостола Васил Левски. „Чуйтe гласа на модерна България. Ние сме представители на шестата раса", призова той и продължи с проповедите:
„След 2000-та година всички деца, които се раждат, това са децата индиго и кристали. Аз работя с деца и моите деца ми казват това: Васил Левски иска да запазим детето в себе си, защото то е чистотатa".

Според Киряков самият Васил Левски е бил представител на шестата раса. И докато в парламента шестваше „духът на Левски" отвън бившият депутат Николай Гацев разпространяваше призиви за барикади: „Почна с клада и грамада, вече стягаме блокада, идва барикада", така той е озаглавил своите  лозунги.

Гацев настоява за блокада на НС и институциите, които са можели да спрат кладите. Той настоява за започване на българската пролет „или както я наричат из фейса - революцията на таблетите и лаптопите". Той се заканва да „полетят паветата от Грамадата и единството на блокадата", които ще според него ще станат „обезглавяващо оръжие на барикадата".

И Янко Петров, едно от лицата на протестите, влезе в парламента благодарение на лидера на Атака Волен Сидеров. „Какво ще се случва от тук нататък, по думите му, ще се решава в събота, когато инициативните комитети отново ще се събират, но къде все още не е уточнено. Градовете трябва да си кажат мнението", смята Петров.

„Оформиха се много кръгли маси и в момента се опитваме да водим някакъв диалог, да станем солидарни един към друг, а не да разцепваме обществото, обясни още той. Проблемите са много, но те идват от управлението", категоричен е Янко Петров.

„Ние продължаваме да се борим с монополите", подчерта той. Петров отправи и специален призив към столичния кмет Йорданка Фандъкова: „Госпожо Фандъкова, къде са ни индивидуалните договори с топлофикация?" и допълни: „Обичам да си я питам". Има варианти за решение, но трябва да има политическа воля", обясни той.

Според него гражданите са най-ощетени, защото нямат лостовете, с които да могат да регулират институциите.

„Янко Петров се оказа обаче, че не познава представителя на шестата раса. Не ги познавам, ще трябва да се запозная с шестата раса, за да видим дали сме солидарни с тях," подчерта той, попитан как ще се отсеят сериозните искания от тези на хора, които мислят, че са от шестата раса.

Петров е на мнение, че служебният кабинет трябва да е абсолютно независим, в него да влязат лица, които не са партийно обвързани или са били част от статуквото.

Протестиращите настояват за проверки по всички ведомства какво се е случвало до сега.  Протестиращите, по думите му, са готови да помагат за състава на обществените съвети и няма да се приберат, докато болшинството от различните градове не го поиска.