Комисията за частните пенсионни фондове внесе законодателни предложения за частните пенсионни фондове. Това съобщи социалистката Корнелия Нинова.

Промените са внесени между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Дава се повече публичност и прозрачност в работата на частните пенсионни фондове.

Фондовете ще се отчитат 4 пъти в годината, стана ясно от обясненията на Нинова.

Предлагаме намаляване на таксите, които фондовете събират, изтъкна тя.

Първата такса касае 5%, които се плащат от потребителя върху вноската. Предлага се тя да стане 3,75% до 2019. Предлага се намаляване на инвестиционната такса, която се плаща от потребителите. Досега тя е до 1%, а депутатите предлагат поетапно тя да стигне до 0,75%. Сега потребителите плащат 20 лева при прехвърляне на партидата си от един фонд в друг.

Нашето предложение е тази такса да отпадне изцяло, каза Нинова.

Внесени са промени и за свързаните лица, но като цяло депутатите са доволни, че се намира решение, отнасящо се за хората.

Членовете на комисията отчитат, че трябва да се внесат тези предложения между първо и второ четене на КСО, а не като самостоятелен проект, защото имали общо с предложенията на правителството.

На брифинга в НС за промените застанаха представители на всички формации. Корнелия Нинова също отчете трудно постигнатия консенсус.

Този модел на пенсионната система е добър, подчерта тя. Затова и всички са единодушни, че частните фондове трябва да останат да функционират.

Припомняме, във вторник съпредседателят на РБ Радан Кънев се срещна със социалния министър Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов. На срещата е обсъдена темата именно за частните пенсионни фондове.

 

След срещата Радан Кънев коментира със съжаление, че не е постигнато съгласие по нито едно от предложенията и това поставя подкрепата при гласуване на Кодекса за социално осигуряване под много голям въпрос.

Предложенията от страна на реформаторите накратко са били правото на избор да важи за лицата раждани между 60-та и 70-та година. Лицата, които са раждани преди 60-та, са извън обхвата на този закон. Според реформаторите, за  лицата, които са родени след 70-та година да важат досегашните промени и евентуално в бъдеще след преоценка на доходността от универсалните пенсионни фондове, след промяна на регулациите за тях, да се мисли дали да се увеличава тази възрастова група или да остане фиксирана.

Също така се предлага правото на окончателен избор да може да се прави не 5 години преди навършване на пенсионна възраст, а една година преди навършване на пенсионна възраст, за да могат хората реално да преценят кое би им било по-изгодно - дали да останат в универсален пенсионен фонд, или да минат към НОИ.
Освен това се предлага да се коригира намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсалния пенсионен фонд.