„ЧЕЗ Разпределение България" реализира през юли и август инвестиции в обем на над 1 млн. лева в подмяна на увредени при кражба кабели на територията на град София. Благодарение на инвестициите ще се гарантира сигурността на електрозахранването на над 44 000 клиенти на ЧЕЗ.

„Проблемът с кражбите и посегателствата над наши съоръжения е изключително сериозен и засяга не само ЧЕЗ, но и цялото общество. Подобен род престъпления излагат на опасност сигурността на доставките и причиняват неудобства на многобройни домакинства и фирми. Още по-лошото е, че загубите, които компанията регистрира, намаляват възможностите й за инвестиции в развитие и модернизация на мрежата, което допълнително ощетява клиентите ни", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

В началото август бе завършен проект на стойност 600 хил. лева за подмяната на увредени кабели с дължина 32 км от подстанция „Студентски град" в София. С направената инвестиция ще се гарантира сигурността на захранването на 19 000 клиенти в района. Подмяната на кабелите се налага заради поредното престъпно посегателство върху съоръженията, стопанисвани от ЧЕЗ. При кражба на 17.03.2013 г. кабелите бяха обелени, в резултат на което в колектора възникна пожар и сигурността на захранването бе намалена.

През август започнаха строително-ремонтните дейности по подмяна на други 31 километра увредени при кражба кабели от подстанция „Пионер". Инвестицията възлиза на 550 хиляди лева. Създаден е специален режим за работа в по-кратки срокове, тъй като подстанцията обслужва близо 25 хиляди домакинства и важни сгради като ДАНС, Правителствена болница и болница „Токуда", както и участъци от столичната мрежа на градския транспорт.

От началото на годината ЧЕЗ вложи 23 милиона лева в рехабилитация, поддържане и обновяване на електроразпределителната мрежа на град София, а други 41 милиона лева предстои да бъдат реализирани до края на годината. Общо от стъпването на компанията на българския пазар до този момент ЧЕЗ е инвестирала 360 милиона лева в електроразпределителната инфраструктура на София.