Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че прочутите чипровски килими скоро ще бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.

„Това ще е едно заслужено признание за вековната традиция на поколение чипровски майстори и сигурен начин да съхраним за следващите поколения тази традиция", посочи държавният глава, който днес бе на посещение в Чипровци.

Той участва в програмата за отбелязването на 400 години от рождението на бележития български духовник, общественик и дипломат Петър Парчевич.
„Имаме много силни дадености и сме народ, който може да работи по правила, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена", каза пред журналисти държавният глава, след като поздрави жителите и гостите на празника на града.
Президентът Плевнелиев открои Петър Парчевич като един от най-достойните български будители и апостол, истински посветен на каузата на България.

„Именно, тук, в Чипровци, е направен един от първите и решителни опити за извоюване на свобода и достоен живот за нашия народ", подчерта президентът в приветствието си по случай празника.

Държавният глава припомни, че избухналото през септември 1688 г. Чипровско въстание нямаше да бъде възможно без стремежа на будните чипровски родове към духовност и образование. „Днес, когато се стремим да изградим общество на знание и просперитет, тази вековна чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение", каза президентът.