Членуването на магистратите в масонски организации се оказа гореща тема в Закона за съдебната власт, който се гледа в пленарна зала. Отпадна първоначалният текст, забраняващ на магистратите да членуват в подобни организации.

Сега спорът се разгоря по темата те да декларират членството си в масонски и други организации. Депутатите се зачудиха как да ги запишат в закона – дали да са тайни или, както предлага патриотът Димитър Байрактаров - персонифицирани и неперсонифицирани.

Димитър Байрактаров обяви от трибуната, че не членува в масонски организации или Ку Клукс клан, но е бил подложен на „каноническо покръстване от Българската православна църква”. Според него за всички е ясно, че има тайни общества, които се ръководят от неясни правила и вършат пъклени дела.

Мартин Димитров обяви, че не членува в такава организация. Промените щели да доведат до по-голяма прозрачност в съдебната система.
Обръщам се към всички вас, които искаме да правим съдебна реформа - ако не смятате, че подобно членство ограничава независимостта на съдебната власт, гласувайте, призова реформаторът.

Съдебната власт има две основни множества - зависимостта от службите на комунистическата държава, другата - масонски организации, прозря герберът Методи Андреев. Групата на масоните и групата на бившите ченгета имат едно огромно общо пресечно множество, изтъкна той. Щафетата на едната зависимост беше предадена на другата по-демократичната зависимост, убеден е Андреев.

Парламентарният шеф Цецка Цачева се заяде с него. „Има ли зависимост между ловните дружинки", попита  го тя.

Филип Попов от БСП призна, че членува в ловна дружинка.

Че не е ловец пък обяви тъмносиният лидер Радан Кънев. Огромен проблем на българската съдебна система е, че част от тези облечени в чаршафи ченгета осъществяват нерегламентирани контакти помежду си, ядоса се той.

Червеният Янаки Стоилов се включи в дискусията, подчертавайки че нямало значение как ще се нарекат тайните общества, но тази тема не трябвало да се изпуска. Фактът, че в българското правосъдие през последните години подобни организации имат огромно влияние при решаване на въпроси е от обществено значение, смята Стоилов.

Всички влияния трябва да се осветлят, настоя Йордан Цонев от ДПС.

Янаки Стоилов се опита да намери компромис. Той предлага към текста: „Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации да се добави включително неявни и след това текстът да продължи - юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната”. 

Четин Казак се ядоса на множеството уточнения по текстовете. По мнението му колкото повече пояснения се опитват да направят, по-трудно щяло да стане доказването, че даден човек членува в конкретна организация.

Доколкото знам масонските организации не са неявни, а са явни. И тамплиери, и масони са регистрирани. С това пояснение, господин Стоилов, ще парализирате закона", настоя депутатът от ДПС, коментирайки предложението на социалиста.

Патриотът Емил Димитров-Ревизоро пък използва дебата, за да „захапе” бившия правосъден министър Христо Иванов.

Ще цитирам един провален министър, който каза по адрес на Народното събрание - „Пачавра леке не хваща”. Една американска поговорка гласи, че с блага дума и пистолет в ръка може да отвориш много повече врати, отколкото само с блага дума. Ще перифразирам министъра: „С лоша дума и пачавра в ръка няма човек, който да изтрие лекетата, които останаха след един бивш провален министър и нямаше да се налага сега един нов министър да дава всичко от себе си, за да доведе закона до край”. В крайна сметка депутатите от всички групи се съгласиха да се обявява членуването в организации и тайни общества.