Евронаблюдателят от ПГ на "Атака" Димитър Стоянов е разпространил електронно писмо до всички депутати и служители в Eвропейския парламент, което съдържа расистка оценка и обиди за унгарския депутат от ромски произход Ливия Ярока.

На българските пазари могат да се намерят по-красиви циганки за по 5000 евро.

Това е написал в писмото до колегите си Димитър Стоянов по адрес на Ярока - депутат от Европейската народна партия, която е номинирана за наградата на  Европарламента в областта на правосъдието и защитата на фундаменталните права.

В текста, разпространен по вътрешната електронна поща на Европарламента, българският депутат казва:
"В действителност, ако сте на точното място в точното време, вие дори можете да си купите една (12-13-годишна) за своя обична съпруга. Най-хубавите са много скъпи - над 5 000 евро парчето, уау!"

А по повод фигурата на Ярока Стоянов коментира: 
"Поверявайте ми, виждал съм много цигански момичета, но всички на нейната възраст са много по-мършави. Добре, допускам, че когато си евродепутат, трябва да качиш някой и друг килограм."

ЖарокаЕвронаблюдателите от НДСВ Антония Първанова и Станимир Илчев са изпратили отворено писмо до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, в което се казва, че случаят е неприемлив и не отговаря на европейските и българските ценности и традиции.

Самият Стоянов не бе намерен за коментар.
По късно по интернет-мрежата на Европарламента, Стоянов е изпратил писмо с извинения за направените от него ксенофобски и расистки коментари, но все пак е настоял, че има право да изкаже свободно мнението си.

По повод скандалното писмо лидерът на либералите в Европарламента Греъм Уотсън заяви, цитиран от Пресцентър „България в ЕС", че се надява Стоянов да не е говорил от името на всички българи.
Поведението му не подхожда на статута на евронаблюдател, коментира Уотсън, като заяви очакването си Димитър Стоянов да бъде санкциониран както от българския, така и от Европейския парламент.