Парите в КТБ не са изгубени, но трябва да бъдат намерени. Такава позиция изрази съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на БНТ.

Държавата, вложителите и Фондът за гарантиране на влоговете са в момента големите кредитори на КТБ, които очакват събирането на парите. Рано е за прогнози, но е видимо, че опитите за прикриване на следите на тези пари са много сериозни, изтъкна депутатът. Според него обаче е видимо, че този път има институции.

Значителна част от тези пари най-вероятно ще бъдат върнати, но това е много бавен процес, подчерта Кънев. Преди всичко, според него, трябва да бъде ангажирана международна разследваща фирма, тъй като става въпрос за сериозна схема за източване на банката. Нужни са много сериозни специалисти, които да проследят къде са тези пари.

Продължават конкурсните процедури, но има забавяне по избора на такава компания. Когато се извършват операции по прикриване на парични потоци, времето е от значение, отбеляза Реформаторът.

Той оцени положително намесата на НАП, тъй като имуществото на банката няма да бъде разграбено. Оттук нататък всичко е в ръцете на съда, коментира лидерът на ДСБ.

КТБ е политическа пирамида, посочи той. Той е категоричен, че всички, които са били на власт, в една или друга степен са ''вътре''.

Нали не се си представяме, че този човек с мустаците (Цветан Василев б.р) е откраднал сам няколко милиарда лева, запита Кънев. На първо място самият той има интерес да не проговори, защото всичко, което каже, го "накисва".
Освен банкерът, по думите на Радан Кънев интерес да се замълчи имала и прокуратурата, тъй като "под носа" й е извършено разграбването.

Кънев коментира и другата актуална тема - обвинението и задържането на съдия Румяна Ченалова. Според него арестът й е положителен знак. Важно е според него дали това ще бъде изолиран случай, или ще има последователност на действията. Наивно било да си представяме, че Ченалова е гнилата ябълка на съдебната система. Ако не се промени системата и не заработи прозрачно, ако няма и добре работеща прокуратура, рискът един човек, който е създал проблеми, да бъде заменен от друг, е винаги на дневен ред, предупреди Кънев.

По думите му законопроектът на ГЕРБ, който предвижда разширяване на правомощията на главния прокурор и който беше оттеглен, е щял да замърси съдебната система. ''Това приключи преди Великден и сега вървим уверено към пълноценна съдебна реформа и дай Боже, към конституционна промяна'', заяви Радан Кънев.

Кънев е оптимист, че искането за пълноценна съдебна реформа и за опит за конституционна промяна в частта за съдебната власт, ще се случи и то в ускорени темпове.

Реформаторите работят активно по подготовката на кандидатите си за местните избори. Попитан дали РБ влиза в битката за кмет на София, той отговори, че няма такава битка. Най-важното за столицата е управлението на бюджета й.
''Според  мен София харчи твърде много пари за твърде малко резултати'', подчерта Радан Кънев. Той беше категоричен, че не е доволен от управлението на столицата, именно защото се харчи твърде много за твърде малко.

Съпредседателят на РБ за пореден път похвали  здравния министър Петър Москов за това, че защитил присъствието си в кабинета. Той отличи и правосъдния  Христо Иванов и външния министър Даниел Митов. Това скоро ще важи и за министър Тодор Танев, прогнозира Кънев.