ПП "Движение Да България" призовава Народното събрание да освободи народния представител Веселин Марешки от длъжността Заместник-председател.

От "Да България" настояват и да бъдат предприети необходимите стъпки за разграничаване на българската парламентарна институция от "... недопустимото дискриминационно и разпалващо омраза на основа сексуална ориентация изказване, направено от него на заседание на Народното събрание на 31 май 2017 г."

Припомняме, вчера, 31 май, лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова "хомосексуалистите във властта да излязат на светло".

Хомосексуалистите във властта да излязат на светло, призова Марешки

Хомосексуалистите във властта да излязат на светло, призова Марешки

Депутатът е ядосан за коментарите на визитата му във Ватикана

От партията на Христо Иванов подчертават, че "... в една правова държава, каквато Република България претендира да бъде, както по силата на своята конституция, така и по силата на принадлежността си към ЕС, всички граждани имат право на зачитане на свободата на личността и на човешкото им достойнство". Това включва и възможността за сексуално самоопределение и равенство пред закона с всички останали граждани, независимо от сексуалната им ориентация.

Според партията изявлението на Марешки е "хомофобско", а изказването му от най-висшата трибуна на държавните институции в признак за силна ерозия на демократичните ценности в България.

От "Да България" призовават изявлението да на Марешки да бъде наказано, защото е "... недопустимо за държава членка на ЕС". От партията добавят, че ако това изказване бъде оставено безнаказано, това би било "поредната стъпка по посока на превръщането на България в държава на тържествуващото банално зло, в която потъпкването на основните правата и човешкото достойнство, е норма и същност на политическия процес и упражняването на публична власт".