Вотът трябва бъде свободен, мотивиран и демократичен. Това заявява служебният премиер Огнян Герджиков в обръщение към българите в страната и чужбина.

Той изтъква, че условията за парламентарния вот на 26 март гарантират правото на всеки български гражданин да гласува.

"Ние, българите, сме народ с историческо самочувствие, умен, с дух и характер. Обичаме България по най-красивия начин - като място, където са корените ни, сърцето ни, животът ни, децата ни, внуците ни. Нека бъдем горди. Да се противопоставим на всеки, който се опитва да ни каже как да гласуваме. Да го направим", призова Герджиков.

Той уверява, че ръководеното от него правителство е изпълнило ангажимента си за подготовка на изборите по най-добрия начин. Предизборната кампания е осигурена с предвидените в закона средства и условия. Огнян Герджиков уверява, че организацията в страната и в чужбина е факт. Гарантирано е и правото на глас на всеки български гражданин. Сигурността и редът са под непрекъснат контрол. Веднага и адекватно се реагира по всички сигнали за нарушаване на закона.

Премиерът увери още, че границите се пазят според законовите изискванията. С всички предвидени в закона средства е гарантирано свободното преминаване на границите. Ангажираните с изборите държавни институции са в комуникация помежду си. Властите имат готовност да реагират при всяка извънредна ситуация.

Границата с Турция незабавно да се отвори, нареди властта

Границата с Турция незабавно да се отвори, нареди властта

Иначе полицията ще се намеси

Обръщайки се към народа, Огнян Гержиков припомня, че на 26 март над 6,5 млн. български граждани ще могат да гласуват за народни представители в 44-я български парламент. Той подчертава, че от гласуването ни дели един ден - денят за размисъл.

Герджиков припомня, че гласуването е право и привилегия на гражданите в демократичните и правови държави. Той изтъква, че макар и млада, българската демокрация е натрупала своя биография по най-добросъвестния начин - мирно и чрез избори. Огнян Герджиков подчертава, че всеки има властта да избере кой да управлява страната и кой да води България така, че да не се връщаме назад. Той призова да не рушим изграденото и да не поставяме под съмнение доброто и успешното.

"Всички сме участвали в градежа, нека сме горди да го продължим", призова още Огнян Герджиков.

Той се обърна специално към младежите, които за първи път имат правото да гласуват, призовавайки ги да не се колебаят, а да гласуват. "България има нужда от вашия глас. Вие сте бъдещето. Вие сте носители на модерното и на прогреса. Затова Родината ни има остра нужда от вашето активно участие в политическия живот", призова премиерът младите хора.

Той се обърна и към онези, които не смятат да подкрепят никого. "Казвам им - по света има страни, в които правото на избор е само мечта. Размислете! Дайте шанс на онези, които планират важните за вас неща по правилния за вас начин. Може да не харесвате личностите, но може да припознаете идеите!", подчерта Герджиков. Той посочи, че колкото по-добра е една идея, толкова повече подкрепа й е нужна.

По думите на премиера България се гради от българите, няма кой да ни замени и да ни прости, че тачим само историята, а не искаме да погледнем напред и заедно за градим бъдещето. "Това искам да кажа на онези, които са решили да не подкрепят никого или изобщо да не гласуват", изтъкна той.

В заключение Огнян Герджиков пожела успех на всички участници в изборите.