Аз съм убедена, че страната ни може да се справи с този проблем. Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира ситуацията с бежанците в България.

Тя даде брифинг в централата на БЧК, след като посети двата бежански центъра в София - Враждебна и Военна рампа.

Георгиева сподели с медиите, че 50% от настанените бежанци са малки деца.
Еврокомисарят наблегна на идеята, че тези деца могат да влязат в българските училища, да научат езика и да бъдат интегрирани, за да избегнем радикализацията им.
Според Георгиева това е желанието и на самите родители много, от които са с висше образование.

В България е хубаво, само няма храна и дрехи, сподели бежанец
Още...

По думите й за страната ни ще бъде най-добре да успеем да дадем работа на бежанците, за да се издържат сами и да стимулират икономиката ни.
В тази връзка Кристалина Георгиева припомни, че селата ни са обезлюдени, а в тях има много обработваеми земи.

„Нашето не е проблем за пари все още. Трудността ни идва от там, че за пръв път се сблъскваме с такава криза и тепърва трябва да правим организацията си", обясни Георгиева.

Тя подчерта, че българите трябва да са наясно, че дори утре в Сирия да се подпише мир, то още поне две-три години бежанците няма да могат да се върнат по домовете си, тъй като те са разрушени.

Страхувам се, че ако Ливан се дестабилизира, тогава за Европа ще стане страшно, обяви Кристалина Георгиева, тъй като до момента бежанците в Европа са много по малко, отколкото в държаните съседки на Сирия.

Еврокомисарят обясни, че точно заради това от ЕК първо помагат на гражданите в Сирия, за да не напуснат страната си и после на съседните държави, които са бариера между бежанците и Европа.

Тя потвърди прогнозите на вътрешния министър Йовчев, че до края на 2013 г. бежанците у нас могат да надхвърлят 11 хиляди. По същото време в световен мащаб се очаква броят им да стигне три милиона.

Еврокомисарят заяви, че в началото на тази година за България са били предвидени 2 млн. евро за справяне с бежанци, но тогава не е имало тенденция те да станат толкова много.
Предстои среща на вътрешните министри на страните от ЕС, които ще обсъдят дали до края на годината да ни бъдат отпуснати още пари.

Георгиева заяви, че има готовност да пусне в обръщение запасите, които се пазят за граждански кризи в Европа. Това включва отопляеми палатки сглобяеми къщи и подвижни болници.

Еврокомисарят разказа, че по време на посещението си в настанителните центрове в столицата е казала на бежанците - „Вие също трябва да сте търпеливи, България не е богата страна."
По думите й сирийците са я изпратили с усмивки и разбиране.

Георгиева не отрече, че в случай на сериозна заплаха за националната ни сигурност границата ни с Турция може да бъде затворена.
Според нея обаче засега няма такива предпоставки, а и подобно нещо би струвало по-скъпо, отколкото грижата за бежанците.

Новият директор на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев прекара първия си работен ден на новата длъжност заедно с еврокомисаря в разговори с настанените сирийци.
Чирпанлиев се похвали, че днес са пуснали топлата вода във Военна рампа, като работят това да се случи и във Враждебна. Хората са уплашени, но добронамерени, констатира той.