„Всеки проблем има решение, ако няма - не е проблем", заяви в студиото на bTV анализаторът Михаил Константинов, поканен да коментира напрежението в столичния квартал „Орландовци". На територията на кв. "Бенковски", който е съседен на "Орландовци"бе има незаконни постройки, от където идват хората, създаващи проблеми в кв. "Орландовци", поясняват местните.

Според него, проблемите трябва да се решават максимално бързо. „Да се прилага принципът на счупения прозорец - той се поправя веднага, не се чака, защото на следващия ден всички прозорци ще са счупени", каза Константинов.

„В първия момент, в който видите незаконна постройка, на другия ден трябва да я разрушите. Ако има шумна музика, виновникът трябва да бъде предупреден и арестуван", приложи теорията към последните събития в страната ни той.

Математикът е категоричен, че в България действат категорични закони. Решението е постепенното, но безусловно да се прилагат, особено по проблема с циганите. „Вървим към точката, когато този проблем няма да има демократично решение", каза Константинов. Той даде пример, че всички европейски страни имат проблеми с циганите, но нашите проблеми надхвърлят допустимото.

„В България има проблем - деца да раждат деца. Родените от тях деца имат биологични дефекти, за които държавата трябва да полага специални грижи. Деца, родили деца, не могат да отглеждат деца. Малолетната майка не може да получава помощи по този случай - държавата трябва ясно да каже това . Всички държави в Европа имат поблеми със своите цигани, но нямат тези проблеми", каза математикът.

Той предложи помощите за деца да се дават тогава, когато те могат да четат и да пишат. „Не обвинявам само циганите за това, всички сме виновни", каза той.

Още в началото на разговора Михаил Константинов обясни, че не използва думата „роми", защото циганите сами се наричат помежду си цигани. „Политическата коректност е една от големите злини на нашето време, защото помага да се скрият проблемите. За да решете един проблем, първо трябва да го назовете", заяви Константинов, позовавайки се на китайска поговорка.

Той обрисува положението на българите - от една страна ни ограбват „белите якички", от другата страна ни мародерстват циганите. „Белите якички не ги усещаме директно. Наскоро един банкер открадна много пари, виждате как изчезнат 3 млрд. лева от България", заяви Константинов, визирайки фалиралата банка без да я назове.

Относно коментарите, че има етническо напрежение Константинов спомена: „Позитивната дискриминация за един е негативна за друг. В България имаме почти 100 хил. души под пагон, 200 хил. резервисти. Българското общество не е разделено на еднакви части, които да се сбият. Това, което се случва в САЩ е много по-страшно - разрушиха Детройт и други места. На ден 30 души биват застреляни, не се говори за това. Там държавата вкарва войската си в градовете", заяви Константинов.

Относно решаването на проблемите в страната ни, той спомена, че може да се приложи принципът, по който работи КАТ: „Не е нужно да накажете всичко за всички, наказвате този, когото хванете".

Михаил Константинов коментира и прякото включване от столичния квартал „Бенковски", където върху земеделска земя има незаконни постройки и ясно се виждат поне 6 сателитни чинии. Според градоустройствения план на това място не би трябвало да има живеят хора, нито да има електричество. Въпреки това е видно, че високоволтов кабел минава от район „Сердика" през полето, където може да бъде настъпен от всяко дете.

„Това, което видяхме, е тотално недопустимо, колко деца могат да пипнат кабелите. Тези, които са допуснали тази недопустимост - да бъдат глобени или да бъдат вкарани в затвора", каза Константинов.

Местни жители разказват как майки с колички и малки деца си пазаруват от квартал „Бенковски", който е съвсем до „Орландовци" и се отправят в посока на неидентифицираното селище.

„Забелязахме, че хора пазаруват от квартала и се отправят към местност, която е върху части от бившата АПК „Средец". През 2009 г. територията е определена за смесена новофункционална от тип 2. Земята не е жилищна, не е и селскостопанска", разказва жителка на квартала.

Тя обяснява как е научила за незаконното селище. „Хора ми дадоха да продавам нива в местност Лукманица. Когато стигнах до тук, ми казаха, че пътят е засипан със строителни материали, сега ми казват - с тор". Жената се обадила на двамата районни кметове - на „Средец" и на „Кремиковци". Те звъннали и на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва района.

От ЕРП-то им казали, че адресът на последната точка, която те обслужват, е далеч от мястото на незаконните постройки. По телефона кметът на район „Кремиковци" Ивайло Панев заяви: „Трябва да попитате тези, които снабдяват тока дали той е законен. Всички ползватели твърдят, че си имат партиди с ЧЕЗ и си плащат тока".

Той обясни, че този терен е така от осемдесет и някоя година. „Има 4-5 етнически българи, които имат документ за ползване на този терен. Има само 2 семейства  - мюсюлмани от Шумен, които им помагат в отглеждането на добитъка.

Решихме за всички ползватели, които имат документ от ТКЗС и не е регламентиран казуса по тяхното пребиваване да направим дълга градоустройствена процедура, която общината има желание да измине (и да се узакони положението им - б.р.).

Има акт за общинска собственост на терена. В буквалния смисъл на закона не са законопребиваващи, но са получили разрешение за собственост преди 30 години", каза Панев.

Той обясни, че общината има два варианта на действие. „Първият е да се мине градоустройствена процедура, и да организира продажба и да придобие средства или да похарчи около 50 хил. лева и да събори тези съоръжения. Там никога не е имало такова огромно количество роми, уверявам ви", каза кметът на „Кремиковци".

В понеделник Панев е казал, че партида и ток на мястото няма, обяви в ефир репортерът Стоян Георгиев, който бе на мястото на новото гето в местност край столичните квартали „Бенковски" и „Орландовци". „В понеделник заявихте, че това място не съществува днес - всички ползватели, които са етнически българи имат някакъв документ за ползватели", запита Георгиев, но категоричен отговор така и не получи.

Мъж, който твърди, че е закупил незаконните постройки и е платил съоръжението за електроснабдяване на ЧЕЗ, обяви, че токът в това гето, е спрян преди 2 дни. От община „Сердика" са наредили да бъде спрян тока. Кабелът е паднал на земята, бутнат от камион на фирма, която е изградила съоръжение за отпадъчни води. От фирмата обещали да възстановят щетите.

„Имам документи, които от 6 години съм подал в община „Кремиковци" за закупуване. На юнашко доверие и на мъжка дума съм платил на ЧЕЗ да има ток", заяви мъжът, който се надява да узакони стопанските постройки.