По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души. Това заяви Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците, цитиран от "Фокус" и "Сега".

Агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон. Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ. Според Казаков настоящата тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан.

До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан. В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан - цели групи - по 20, по 40, по 60 души.Това е тенденцията към момента", обясни Казаков.

По думите му, агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти.

„Към края на месец септември на база 12 000 молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално", каза Казакова. Той допълни, че хората, които идват от държави, в които не се водят военни действия, са икономически мигранти.

Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо, че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти", уточни председателят на ДАБ.Той допълни, че държавните граници трябва да се охраняват добре и българските граничари се справят със задачите си. Според Казаков мигрантите не проявяват по-силен интерес към България от обичайното, защото традиционно се насочват към по-богати страни от ЕС.