За нов изблик на антибългарска пропаганда в Сърбия съобщава БГНЕС - документалният филм "Дълбока долина" за "българския окупатор", чиято премиера предстои скоро. Проектът е подкрепен лично от сръбския президент Александър Вучич.

Филмът в самото си начало начало показва ужасяващи кадри, скелети и черепи. Според създателите му обаче той хвърля светлина върху "ужасните престъпления, извършени срещу сръбския народ по време на българската окупация през Първата световна война.

За сръбски историк Рилският манастир е пазител на сръбската духовност и култура

За сръбски историк Рилският манастир е пазител на сръбската духовност и култура

Нарочно са скрити стенописи на владетели и надписи на старосръбски език

БГНЕС изтъква, че сръбският патриарх Порфирий от месеци лично подкрепя историческата фалшификация "Сурдулишки мъченици". Сръбската православна църкав има дейно участие и във филмовата продукция, режисирана от историка Джордже Боянич с подкрепата на дякон Деян Йованович и Бобан Коцев, водещ на радиостанцията "Гласът на нишката епархия". "По време на българската окупация от 1915 до 1918 г. Сурдулица става място на безпрецедентни престъпления срещу сръбското цивилно население. Българските окупатори се опитват да заличат всяка следа от сръбската идентичност, извършвайки системна българизация на сърбите", твърди Боянич.

БГНЕС посочва, че през последните месеци властите в Белград регулярно и под някаква форма стимулират езика на омразата срещу българите с твърдения за "българските престъпления и окупация" в периода на Първата световна война.

Любен Григоров от българския културен център в Босилеград е задържан за шпионаж

Любен Григоров от българския културен център в Босилеград е задържан за шпионаж

Претърсени са къщата и работното му място, предстои МВнР да поиска официална информация

В началото на март тази година в Сурдулица, под председателството на владиката Пахомий и в присъствието на държавните секретари Миомир Джорджевич, Драган Стеванович и Деян Антич, висши военни офицери, местната власт и граждански сдружения, се е провело заседание на Изпълнителния съвет за отбелязване на "100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици" под патронажа на Александър Вучич.

Белград провежда и серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на костница и къща мемориал, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, и ученически конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите за "българските престъпления и окупация".

МВнР привика сръбския посланик заради казуса с Едвин Сугарев

МВнР привика сръбския посланик заради казуса с Едвин Сугарев

От ведомството посочват, че твърденията, че неговите книги разпалват междуетническа нетърпимост са абсурдни