Въвеждането на данък „вредни храни" е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в България". Това съобщи в официално становище председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене доц. д-р Светослав Ханджиев.

Според специалистa с 40-годишен опит като интернист и диетолог, опитите да се подходи към проблема със затлъстяването единствено чрез фокусиране само върху някои съставки или групи храни и напитки няма да доведе до успешни резултати.

В становището си доц. д-р Ханджиев посочва и че препоръката или забраната на дадени хранителни продукти трябва да става на базата на индивидуалното здравословно състояние, възрастта, двигателната кулура и други конкретни данни. Това означава, че терминът „вредни храни" не може да обхване хранителните нужди на различните групи потребители.

Всеки продукт или съставка, които са одобрени за употреба в Европейския съюз, могат да се консумират като част от балансиран хранителен режим. В това отношение, няма вредни продукти, а по-скоро нездравословни хранителни режими.

„Към момента няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно води до затлъстяване или диабет," споделя в становището си специалистът.

Той се фокусира върху важността от профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, но чуждестранният опит за въвеждане на подобен данък, сочи, че той не е повлиял върху нивата на затлъстяване.

Специалистът определя като водещи в борбата с наднорменото тегло информационните кампании, насочени към родителите, които имат основна роля при формиране на хранителните навици на техните деца.