От три независими източника "Капитал" научи, че преди неочаквано в неделя Христо Бисеров да подаде оставка като зам.-председател на ДПС, да напусне постовете си в парламента и да се откаже от депутатското си място, ДАНС и данъчните са извършили щателна проверка на него и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие. Това е една от вероятните причини, довели до внезапното му оттегляне от всички партийни и политически позиции и замразяването на членството му в ДПС.

За оставката на втория човек в движението първо обяви пресцентърът на ДПС в късния следобед в неделя. В краткото съобщение до медиите се казваше само, че Бисеров е обявил решението си на среща с лидера Лютви Местан и почетния председател на движението Ахмед Доган. Новината изненада както колегите на Бисеров от ръководството на ДПС, така и депутатите от парламентарната група. Те всички твърдяха, че не са знаели за решението на Бисеров, а и той с нищо не показал дори в последния работен ден на парламента миналия петък, че се готви да предприеме подобна крайна стъпка.

Яснота по въпроса за причините за оттеглянето на Христо Бисеров от всички политически постове нямаше и в понеделник, когато се проведе съвместното заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) и депутатите от парламентарната група на движението. След него Лютви Местан преповтори официалната теза, че Бисеров сам е поискал среща с него и с Доган в 3 ч. следобед, на която им съобщил решението си. Дори и на тях обаче не казал причините за оттеглянето си. Местан прехвърли топката към Бисеров, като каза, че вече бившият му заместник е пожелал сам да избере мястото и времето, когато да обяви мотивите си.