Държавата ни няма единна позиция по темата за бежанците и това в много голяма степен дължим на политическата несъстоятелност на президентската институция.
Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция по темите за сигурността и антитерористичното законодателство.

Той констатира перманентно сменящата се позиция на правителството относно това, какъв трябва да е подходът ни - от „добре дошли“ на Меркел до "всички вън" на Орбан.

Според бившия вътрешен министър така не се прави политика. Трябва да изградим своя национална позиция и да бъдем коректни и към бежанците, и към нашите европейски партньори, убеден е Петков. По думите му, не може да сме в общността на ЕС и да имаме поне три виждания.

Петков подчерта, че нашата страна е буферна зона и това не бива да се крие от българските граждани.

„Трябва да е ясно, че ако ЕС не предприеме стратегически действия - всички тези хора да бъдат върнати в страната на произход, всички проблеми, които ни връхлитат със все по-засилваща се мощ през последните две години, няма как да спрат“, категоричен е зам-председателят на АБВ.

Петков отправи и критика към ръководството на МВР за липсата на анализ на това колко са чужденците, живеещи по хостели и квартири, и откъде взимат пари за това.

Според Петков антитерористичният закон трябва да носи наименованието Закон за борба с тероризма и радикализацията. Въпросът за радикализацията не бива да бъде подчиняван, убеден е той.