Президентът Румен Радев удостои изтъкнатия юрист проф. Екатерина Трендафилова с Почетния знак на държавния глава, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Това стана на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Тя е отличена за значимия си принос за развитието на националните, европейските и правни традиции и по повод 16 април, Ден на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Проф. Екатерина Трендафилова е експерт в областта на наказателното право и наказателния процес, международното наказателно правосъдие, хуманитарното право и защитата на правата на човека. Дългогодишен преподавател е по наказателно процесуално право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През ноември 2020 г. е преназначена за втори мандат като председател на Специализираните съдебни състави за Косово, където е избрана през 2017 г. От 2006 до 2015 г. е съдия в Международния наказателен съд.

В словото си държавният глава отбеляза професионализма и моралните качества на проф. Трендафилова. Румен Радев подчерта, че именно благодарение на тях тя е утвърден специалист с международно признат авторитет. "Пожелавам ви с безценния си опит да продължите да обогатявате българската правна наука и практика и достойно да представлявате България ", каза президентът.

Проф. Екатерина Трендафилова благодари за оказаната чест. Тя изтъкна, че професионалният й път и работата й като юрист се дължат на образованието, получено в България и на колегите, с които е работила -всички мотивирани от една цел - да дадат своя принос за по-доброто настояще и бъдеще на страната ни.