Има кой да контролира как ДАТО прилага СРС-та. Това стана ясно от коментара на шефа на агенцията Цветан Китов, който бе в комисията за контрол върху спец службите в НС.

Припомняме, идеята на вносителите от ГЕРБ е с промените в Закона за МВР да може само ДАТО да прилага СРС-та. Опозицията обаче изрази притеснение кой тогава ще контролира как агенцията прилага СРС-та. Реформаторите пък се зарекоха да внесат промени преди второ четене, с които да се оставят определени възможности на ДАНС да прилага СРС-та.

„Това дали аз или още организации могат, не влияе на работата на агенцията", изтъкна Китов. По думите му, създадена е нужната организация ДАТО да си изпълнява законовите задължения.

На въпрос на News.bg как ще коментира притеснението сред част от депутатите кой ще контролира агенцията, Цветан Китов отговори: „От една страна правителството, Бюрото за контрол на СРС-та, комисията за контрол на СРС-та, прокуратурата. Контролът е много засилен".

Попитан как е самоконтролът в ДАТО, от която преди време изтече информация, той каза:

Видяхме, че някой не работи по правилата и си получи заслуженото". Взети са и нужните мерки такова нещо да не се повтори. „Създадена е система и тя показа как работи. В момента също работи и се усъвършенства постоянно. Няма система, която да е перфектна още от самото създаване", категоричен е Цветан Китов.

ДАТО ще се вмести в предвидения й бюджет за догодина, стана ясно още от думите му. Няма да има съкращения в ДАТО. „Всичко е въпрос на организация, ще създам организация да се включим в бюджета. И тази година се включихме", увери той.