България ще предостави 150 000 евро за хуманитарна помощ на Сирия. Средствата ще бъдат предоставени по линия на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в конференцията "Брюксел II" на тема: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона".

Страната ни ще се включи и с 200 000 евро в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад". Решението за това бе взето от Министерския съвет в средата на март.

ООН: Донори обещаха $4,4 млрд. помощ за Сирия за 2018 г.

ООН: Донори обещаха $4,4 млрд. помощ за Сирия за 2018 г.

Организацията се надяваше да събере 8 милиарда долара

Захариева отправи призив към гарантите на споразумението от Астана за спазването на зоните за деескалация, за да бъде осигурен хуманитарен достъп. Над 13 милиона души в самата Сирия страдат и се нуждаят от постоянна хуманитарна помощ, над 6 милиона са вътрешно разселените лица, над 3 милиона бежанци в Турция, 1 милион в Ливан, около 700 000 в Йордания, подчерта ужасяващите факти българският дипломат №1.

"Цялата международна общност трябва да съсредоточи усилията си в предоставяне на хуманитарна помощ както в Сирия, така и в съседните държави, които понасят най-голямата тежест", заяви министър Захариева. Тя отбеляза, че Турция е приютила 3.5 милиона сирийски бежанци, и е много важно ЕС да продължи своя ангажимент за осигуряване на 3 милиарда евро.

ЕС призова Иран и Русия да окажат натиск на Сирия

ЕС призова Иран и Русия да окажат натиск на Сирия

единственият устойчив мир за Сирия е свързан с политически процеси под егидата на ООН

"Надявам се догодина следващата конференция за Сирия да бъде посветена на нейното възстановяване. Да са минали военните действия, да е започнал политическият преход и да мислим как да подпомогнем възстановяването на Сирия и безопасното завръщане на бежанците.", заяви Захариева по време на конференцията.

Нищо не се е променило след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г., която начерта шест стъпки за политически преход и деескалация на напрежението в Сирия. Истинският политически процес с компромиси и от двете страни не е започнал.

"Трябва всички заедно да започнем да изпълняваме решенията, които сме взели. Всички страни в конфликта трябва да направят компромиси в името на мира и стабилността на региона", категорична бе Захариева.

Двете основни цели на международния форум са подкрепа на хората в Сирия и да се даде сигнал, че възстановяването на Сирия може да започне само след истински политически процес.

"Всички признахме, че за съжаление истинският политически процес с компромиси от двете страни всъщност още не е започнал", заяви Захариева.

Европейският съюз и ООН са съпредседатели на форума, в който участват представители на над 85 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са ВП Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на ООН, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с участието на неговия специален пратеник по Сирия Стафан Де Мистура.