"Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност "асистент". Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка.

"Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години", изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

"Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование.

"Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос", подчерта Борисов важната роля на академичния състав в системата.

Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.