Бойните ни формирования са неокомплектовани и от там - небоеспособни. България практически отсъства от многонационалните формирования на НАТО в Източна Европа. 
Това се твърди в позиция на обединение "Демократична България".

Висши офицери бързат да се пенсионират, макар и да остават на служба, а млади кадри така и не постъпват. Въоръжените сили на България по решение на парламента от 25 ноември 2015 г. следва да са не по-малко от 37 000 души, а вероятно са и под 30 000.

Армията ни само частично може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Армията ни само частично може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Министрите одобриха годишния доклад за състоянието на армията за 2016 г.

"Отбранителната политика се проваля както по линия на персонала, така и по линия на превъоръжаването и скъсване на зависимостите от страни извън НАТО и ЕС", пише в позицията на ДБ.

Армията ни може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Армията ни може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Новият доклад отчита недофинансирането и недокомплекта

Те припомнят, че в държавния бюджет за 2018 г. са предвидени 391 млн. лева за придобиване на нови и съвместими в НАТО бойни самолети, кораби и бронирани машини.

"Министърът на отбраната втора година и премиерът вече трети мандат не успяват да похарчат и един лев от планираните и декларирани в НАТО средства за техника, които да направят нашата армия част от силите на НАТО", пишат от ДБ.

Няма проблем авиацията да е на земята, отсече Каракачанов

Няма проблем авиацията да е на земята, отсече Каракачанов

Военният министър не се притеснява от това, че ще прегледаме нещата от начало

В същото време се генерира "излишък". Сумите по договори с Русия, и свързани страни извън НАТО и ЕС, нарастват главоломно, и то с поемане на ангажименти за години напред.

Особено обезпокоително е състоянието във Военновъздушните сили, пишат от ДБ.
Те изтъкват катастрофите със загуба на човешки живот, за които не е поета никаква отговорност на ръководството на Министерството на отбраната.

Припомняме, на 11 юни 2018 г. при катастрофа с вертолет Ми-17 от ВВС загинаха майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев. При инцидента бе ранен офицерски кандидат Алексей Каменов.

Година по-рано - на 9 юни 2017 г., падна във водата вертолет Пантер от ВМС. Тогава загина командирът на екипажа посмъртно повишен в чин майор Георги Анастасов.

"Въпросът за придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските Военновъздушни сили стои на дневен ред от 2000 година", пишат от ДБ, според които все още няма решение и се търсят всякакви поводи то да бъде отлагано във времето.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

"За сметка на това, упорито и последователно продължава политиката за изтичане на стотици милиони левове за удължаване на експлоатацията на съветското оборудване", пишат от обединението, визирайки решението за ремонт на наличните ни изтребители МиГ-29 и щурмовия самолет Су 25.

"На фона на ескалацията на насилието в Украйна и очакваните нови санкции срещу руски компании, решението за нови многомилионни договори в тази посока е скандално. България е единствената страна в НАТО и ЕС със 100% зависимост на военновъздушните си сили от Русия", пишат от обединението.

Ген. Константин Попов: Възможно е удължаване сроковете за изтребителите

Ген. Константин Попов: Възможно е удължаване сроковете за изтребителите

Очаква се в началото на 2019 година да бъде ратифициран договора за изтребителите

Партиите от ДБ настояват:

Да се реши категорично модернизацията на Българската армия. Ако липсва капацитет и желание в Министерството на отбраната за това, то като минимум премиерът да активира отменената от неговото правителство през 2015 г. Национална Програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020" (приета на 03 октомври 2014 г. от служебното правителство на президента Плевнелиев) като стратегия за превъоръжаване - в отговор на ангажиментите на България от срещата на НАТО в Уелс;

Да се приеме ясен график за изтегляне от въоръжение на несъвместимата в НАТО съветска техника, включително летателни апарати като приложение към Плана за достигане на разходите за отбрана до 2 % от БВП и 20% от тях за нови способности.

При необходимост от преходен период, тяхната поддръжка и обслужване да се осъществява съвместно със съюзните и партньорски държави, да се търси възможност за реализацията им в трети страни.

Отношенията с Руската федерация във военната сфера да бъдат ограничени до минимум и да се осъществяват чрез механизмите на съюзната система за сигурност и отбрана до демонстрирането на ясно желание за деескалация на напрежението и демилитаризацията на Черно море от страна на Русия.

От Демократична България припомнят, че на 27 септември 2018 г. представиха Обществен договор за отбранителна политика. За тях това е ясна алтернатива на провала в изпълнение на правителствената програма и задълбочаващата се криза на способностите на армията ни.

Припомняме, според изискванията на производителите на военна техника, за всеки ремонт е необходим специфичен лиценз на завода, където той се прави. Удължаването на ресурса на бойната техника става по строго установени правила с разрешение на завода-производител.