"Движение България на гражданите" стана официално член на Европейската народна партия (ЕНП), съобщи от Осло лидерът на партията Меглена Кунева.

Политическата асамблея на ЕНП на заседанието си в Осло без нито един глас "против" е гласувал приемането на ДБГ. Молбата за членство в ЕНП беше подадена миналата година.

Самата основателка на движението Меглена Кунева коментира, че още от началото ДБГ е заявило категорично принадлежността си към пространството на ЕНП, което е препотвърдено и от включването на движението към Реформаторския блок.

Кунева беше категорична, че ДБГ не само споделя ценностите на Европейската десница, но и е твърд поддръжник на задълбочаването на интеграцията на България в европейските институции и формати като Шенген, еврозоната, европейския банков надзор и енергийния съюз на Европа.

В речта си пред форума на ЕНП Кунева подчерта ролята на ДБГ за стабилността на страната. По думите й именно конструктивното отношение и създадената коалиционна култура в Реформаторския блок са допринесли за създаването на стабилно дясно управление.

Меглена Кунева припомни и че докато преди няколко години, при създаването на ДБГ, Движението е било единствената политическа сила с подчертано послание за съдебна реформа и безкомпромисна борба с корупцията, то днес реализирането на тези две политики е основен политически приоритет на правителството с участието на РБ и среща подкрепата на цялото българско общество.

ДБГ е петата българска партия, станала член на Европейската десница след Демократическата партия, СДС, ДСБ и ГЕРБ. На форума в Осло днес присъстваха представители на ГЕРБ и ДСБ, а от ДБГ освен председателят Меглена Кунева, участва и секретарят на Парламентарната група на РБ Димитър Делчев.