Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че и коалицията ПП/ДБ имат проект за промени в Конституцията и от формацията на Мустафа Карадайъ очакват да го получат. По конституционните въпроси говорихме, обясни Пеевски пред журналисти в парламента след срещата си със съпредседателя на ПП/ДБ Кирил Петков.

Ще се видят всички проекти и ще се направи един проект за промени в Конституцията, който ще бъде внесен в Народното събрание, уточни Пеевски.

Той добави, че когато депутатите са постигнали нещо по темата за конституционното мнозинство щели да уведомят медиите.

От своя страна бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков не отговори на журналистическите въпроси и запази мълчание.

Христо Иванов не вижда изпиране в конституционното мнозинство

Христо Иванов не вижда изпиране в конституционното мнозинство

Христо Иванов е готов да поеме политическата отговорност

Припомняме, че според заявление от ПГ на ДПС член на Комисията за конституционни промени се предлага да стане депутатът Делян Пеевски, който заедно с лидера Мустафа Карадайъ даде своя глас "за" правителството Денков/Габриел. Както обясниха след това двата гласа "за" не са за правителството, а за т.нар. конституционно мнозинство, което ще се търси за промяна в Основния закон. Настояването за това е премино на ДБ, към което се присъедини и ПП. 

ДПС също имат собствена заявка с проект за конституционни промени, която датира от две години. Тя бе лансирана след като от ГЕРБ направиха ход с предложение в 44-то Народно събрание, претърпяло фиаско

Още преди това президентът Румен Радев поде инициатива и проведе редица срещи по темата, но така и не показа проект за промени в конституцията с аргумента, че това ще стане в момент на по-спокойна политическа ситуация и стабилен парламент. Такъв момент не е настъпил и проектът за нова конституция отлежава на "Дондуков" 2. 

За торпилирането на националния суверенитет и Конституцията

За торпилирането на националния суверенитет и Конституцията

Ако все пак се формира редовен кабинет с подкрепата на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, със сигурност в тази конфигурация не би имало нито една формация, която да е заплаха за националния суверенитет