Новото дясно обединение "Демократична България" е добра основа за нещо много сериозно. Това увери Радан Кънев в сутрешния блок на БиТиВи.

В "Демократична България" влизат ДСБ, "Да, България" и партия "Зелените", като се очаква и още формации да се присъединят.  

"Нищо не става лесно - нито в живота, нито в политиката, и почти нищо не става от първия опит", коментира бившият лидер на ДСБ. 

Демократична България се заяви като алтернатива на ГЕРБ
Обновена

Демократична България се заяви като алтернатива на ГЕРБ

Представиха новото дясно обединение, в която участват ДСБ, "Да, България" и "Зелените"

Според него било безспорно, че "Демократична България" е нещо нужно в българската политика и давало основание за надежди, като това била и причината той да се включи активно в този проект.

Кънев обясни, че обединението хващало две много важни тенденции - една вътрешна и една външна.

"Цяла Европа в момента кипи по основната тема - по-силна, по-единна Европа или обратно към разпокъсани национални държави, всяка със своите войни и интереси. Единствените в българската политика, които казваме "по-силна, по единна Европа, без всякакви уговорки, е "Демократична България". Тук е заложена принципна основа. И още нещо - не може 12-13 години ГЕРБ и Борисов да доминират българската политика, а едно дясно обединение да няма ясно отношение към тях", изтъкна той.

Взаимодействието в политиката е необходимо, който не разбира нуждата от взаимодействие, не е за политиката, подчерта Кънев.

Той увери, че по темата "Пирин" никога не са имали съществени различия със "Зелените", като според него проблемът не са концесиите, които са давани, а проблемът бил концесията, която е системно нарушавана в продължение на 17 години, през които "(Иван) Костов със сигурност не е на власт, но 10 от тези години Борисов е на власт и си затваря очите за нарушенията на концесията".

На въпрос кой ще има водеща роля в обединението, Кънев отговори, че това щял да бъде десният избирател в България.

Според него разликата между "Демократична България" и "Обединени патриоти" е, "че ние сме на съвсем друг бряг в политиката, ние сме на западния бряг на българската политика, а на западния бряг нещата са много по-ясни, защото действат стабилни правила".

Лукарски гледа към патриотично бъдеще на СДС със Симеонов

Лукарски гледа към патриотично бъдеще на СДС със Симеонов

Другото обединение в дясно било лилаво, СДС винаги е бил носител на синята идея

За СДС Кънев посочи, че "част от ръководството, в лицето на действащия му председател (Божидар Лукарски), иска да премине на другия бряг на реката - на авторитарния национализъм, т. е. да извърши една трансджендър трансформация в политиката, като направи от СДС фашистка партия".