Днес е добър ден за българската демокрация! Искаме демократична България, защото тя днес не е демократична. С тези думи ген. Атанас Атанасов встъпи при представянето на новото дясно обединение Демократична България, в която участват партиите ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

По време на церемонията бе представен и новият експертен екип, които ще се представят заедно на европейските, местните и парламентарните избори. Атанасов припомни за направеният преди години евроатлантически избор - с членството в ЕС и НАТО.

"Днес в българските институции няма нито един човек, който да защити този исторически избор на българския народ", посочи той. По думите му българските управляващи - не знаят къде се намират, а правителство, премиер, президент искат да смъкват санкциите срещу Русия. По думите му всички те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила.

"Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна - затова ни трябва много широка обществена подкрепа и ще се борим за това", заяви страна Атанасов. "Демократична България" означава българска парламентарна република с работещи и независими институции. Както е записано в чл. 1-ви на Конституцията.
Парламентът се е превърнал в гумен печат на едноличната власт на Борисов, заяви още Атанасов. "Кой днеска ни управлява", попита Атанасов.

"За пръв път публично се случи нещо, което дълги години се криеше, а именно че днес във властта са заедно така наречените патриоти, заедно с техния политически антипод - партията на етническите турци ДПС. Проблемът на тази партия не е в това, че тя има етнорелигиозен характер. Проблемът е, че тя е мафиотска организация. Това е проблем и Борисов ги събра заедно" , заяви Атанасов.

По думите зад тези процеси стои Държавна сигурност.

По отношение на така наречената опозиция, Атанасов констатира думите на български социолог, че Бойко Борисов не се притеснява от Корнелия Нинова и БСП, те са му необходими, за да си надъхват електората.
Бойко Борисов се притеснява да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона, каза още Атанасов.

Христо Иванов, лидер на "Да България" призна: "Отне ни твърде много време да направим това, което правим днес." Той очерта четири основни предизвикателства: Свободата, която по думите му днес е заплашена, както от вътрешни, така и от от външни фактори. Заплашена от това че нашата незряла демокрация се изяжда отвътре от миналото, както и от това, че технологиите се използват за нови форми на тоталитаризъм.

Най-голямо предизвикателство според Иванов е човешкият капитал. По думите му, освен демографския проблем и образователна реформа, са нужни и такива институции, които да включат реално българската глобална общност - които са най-големият капитал.
Следваща задача пред новата дясна алтернатива е да се възползваме умно от 4-та технологична революция.

Не на последно място Иванов визира възвръщането на държавата - "Ние трябва да имаме институции, които могат да гарантират правов ред."

Иванов постави за цел "Демократична България" в ядрото на ЕС и НАТО. По думите му "ние или ще участваме в тяхното преоткриване, или ще останем в периферията".
Най-важната задача е да генерираме алтернатива, каза още той.

"Обединението на тези три партии не е достатъчно, гледаме на това като арматура, този съюз трябва да се разраства, за да може да включва демократичната общност, включвайки повече хора", заяви Иванов. "Днес се събираме не само, за да влезем в следващия парламент, а за да заменим тази власт с друга - по-добра", каза още той.

"Заедно сме - защото всички сме демократи и всички сме за силна България, заедно сме, защото всички сме зелени и искаме зелена и чиста България, заедно сме, защото отговорите на всеки голям въпрос в живота ни започва с България. Да, България", заяви Христо Иванов.