Правителството няма намерение да провежда антисемейни политики - никога не се е предвиждало да има отнемане на деца в България, нито да бъдат въвеждани чужди модели. Това заяви през БНТ новият социален министър Деница Сачева. Тя отново посочи, че според нея полът се определя биологически и не е въпрос на избор.

Сачева коментира и работата на предшественика си Бисер Петков.

"За Бисер Петков аз мога да говоря само с уважение, тъй като го познавам повече от 10 години, далеч преди да участваме в изпълнителната власт. Това, което е безспорно за него е, че е много добър експерт. Но да си министър е политическа позиция и функцията на политиката е не само да се намерят най-добрите решения, но те да бъдат представени по начин, по който да получат обществена подкрепа." - обобщи министърът.

Тя изрази загриженост, че днес в България няма нито една институция за деца с увреждания.

"Това, че има обективни проблеми в социалните услуги, това, че има недостиг на социални работници, това, че има трудности по отношение на възнаграждението това са факти. Но също така ние не трябва да отричаме и постиженията." - посочи тя.

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Тя благодари и за доверието, и за критиките

Във връзка с приетото от парламента увеличение на заплатите на социалните работници - по предложение на БСП, Сачева обясни, че заплатите са били подкрепени от всички, без нито един глас против или въздържал се. По думите й, това е едно общополитическо разбиране, че социалните работници трябва да получат повече пари и съответно е имало възможности в бюджета.

Тя констатира, че казусът с болничните е много сериозен - от една страна не може да се допусне намаляване на вече дадени права на харата, но не може и да се пренебрегнат проблемите на българските работодатели.

"Възложена е задача в едномесечен срок НЗОК и НОИ да направят анализ на съществуващото положение, за да може да се вземе най-точната и ясната преценка заедно с работодатели и синдикати. Аз мисля, че тази тема е и тема на Българския лекарски съюз." - поясни Деница Сачева.

За скандала с казуса, че две пенсии се оказват по-малко от една тя опонира, че отчетите още не са готови и няма фактологични доказателства за това твърдение. Според нея, решението за втората фаза на изплащане на пенсиите е едно от най-важните.

"Този бюджет дава изпреварващо 250 лева минимална пенсия, което е коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти." - каза още Сачева.

Причина за отлагането на Закона за социалните услуги е липсата на обществена подкрепа, обясни тя.