На официална церемония в Гранитна зала в Министерски съвет, на която прозвуча химна на България и на ЕС, служебното правителство на Гълъб Донев предаде изпълнителната власт в ръцете на ротационния кабинет Денков/Габриел.

Новият ротационен премиер Николай Денков заяви, че няма нищо по-нормално от това парламентът да избере редовно правителство. Той е изненадан, че избирането на редовно правителство може да е проблем за някои от партиите, но също и за някои институции, каквато било президентската институция.

Премиерът призова да се забравят емоциите, негативизмът и да се направи всичко възможно да се предаде властта от старите към новите министри, за да може бързо да се работи за хората и за бизнеса. В една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание, каза Денков за призивите на досегашния служебен премиер Гълъб Донев ротационния кабинет да спазва приоритетите на служебното правителство.

Радев очаква скоро държавата да бере плодовете от работата на служебния кабинет

Радев очаква скоро държавата да бере плодовете от работата на служебния кабинет

Донев е доволен, че за никой от министрите му нямало обвинения и задкулисни договорки

Малко по-рано днес от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че служебният премиер е освободил зам.-министрите в кабинета си. Денков коментира, че не знае защо се е стигнало до такъв акт и как може да се говори в такъв случай за приемственост. Нека да погледнем и делата, а не само думите и да потърсим начин всичко, което не помага за плавния преход, всичко, което би помогнало да изпълним задължението, което сме поели към хората, да го реализираме заедно, настоя новият премиер.

Денков настоя старите служебни министри да се срещнат с новите и да им помогнат, и да им обърнат внимание по-бързо да влязат в работата на ресорните министерства. С молба да затворим някои части от страницата с пълно уважение и бъдете сигурни, че аз ще го отбележа да прехвърлим властта към редовното правителство, за да може да си изпълнява задълженията, настоя Денков.

"Моята благословия е гърбината да ни е яка", завърши  Николай Денков в първото си слово от Министерски съвет като премиер на България.

Кирил Петков си пожела пълен мандат на ротационния кабинет

Кирил Петков си пожела пълен мандат на ротационния кабинет

Сигурни сме, че реформите, които сме задали, ще ги отстояваме на всяка цена

Досегашният служебен премиер Гълъб Донев заяви, че с голямо удовлетворение и гордост предава управлението на държавата на редовния ротационен кабинет. Днес Народното събрание избра кабинет, което дава надежда, че ще бъдат решавани приоритетните основни проблеми, които стоят пред обществото и пред бизнеса. Тази надежда може да прерасне в доверие и сигурност, ако продължите да работите за решаване на всички проблеми и приоритети пред страната, обърна се Донев към ротационния кабинет.

Гълъб Донев отново напомни свършеното от служебния кабинет и заяви, че предава държавата с добре функциониращи системи. Той е убеден, че редовното правителство ще продължи с приемственост основните приоритети, което е заложило и служебното правителство. Институциите работят в пълен синхрон и екип както между министрите, така и държавната администрация и служители, доволен е досегашният служебен премиер.

Борисов: Няма да ни повлияят шантажи отвън, нито записи

Борисов: Няма да ни повлияят шантажи отвън, нито записи

Не искам да коментирам президента...

Той призова новото правителство да не подценява държавната администрация, а да уважават приноса, етиката, морала и работата на държавните служители за държавата. Донев е убеден и е радостен, че редовният кабинет ще следва приоритетите, че няма да пренебрегне постиженията и резултатите на служебното правителство.

Донев настоя вратите на Министерски съвет да стоят отворени винаги за българските граждани, както го направил служебният кабинет.