Днес е Денят на народните будители.

По идея на президента Георги Първанов ще се проведе национален младежки събор под мотото “Съхрани българското, бъди българин!”.

За първи път в Деня на будителите ще бъде изпълнен ритуал за издигане на Националното знаме пред парадния вход на президентството.
Точно в 12.00 часа ще бъде извършена и тържествена смяна на караула. Също и в училищата в цялата страната преди обяд тържествено ще бъде издигнат националният флаг.

За първи път тази инициатива бе реализирана миналата година, когато българският трикольор се развя в Деня на будителите в около 3000 училища.

За участие в събора в София пристигат млади хора не само от цялата страна, но и потомствени българи от Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора, Австрия, Чехия и Унгария.
Като част от програмата на младежкия събор в Националния исторически музей ще се проведе дискусия за родолюбието и историческата памет, информира БНР.

Президентът Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще участват в националното честване на Деня на народните будители в Пазарджик. Там ще се проведе и тържествено заседание на Управителния съвет на възрожденските градове.

Тържествата започнаха в 9.00 часа с вдигане на националното знаме.
По-късно в присъствието на президента ще се извърши поклонение пред паметника на светите братя Кирил и Методий, изграден по повод признаването на кирилицата за официална писменост в Европейския съюз.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. празникът е забранен.
Честването му се възстановява едва през 1992 година от Народното събрание, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неучебен ден за всички училища в страната.

Довечера в зала 1 на НДК ще започне тържественият концерт-спектакъл, в който ще участват ансамбъл "Българе", Николина Чакърдъкова, цигуларят Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева с част от спектакъла си “Орисия”.
Седем учители, постигнали високи резултати в професията, ще бъдат наградени с приза "Константин Величков" от вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев, съобщи Дарик радио. Награждаването ще бъде от 18 часа в Централния военен клуб.